0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Romani in baza militara din Vaziani

           Vineri 9 septembrie, la orele pranzului, la o zi dupa ce Nava Scoala Constanta a acostat la Batumi, am plecat impreuna cu detasamentul medical spre baza de la Vaziani, in apropiere de Tbilisi, unde se va desfasura, propriu zis, exercitiul multinational RESCUER MEDCEUR 2005. Cu o intarziere apreciabila, coloana, formata dintr-un autoturism de teren - de provenienta americana - plin cu soldati georgieni inarmati, cele doua autosanitare romanesti (aduse aici in hangarul Navei Scoala Constanta), un autobuz pus la dispozitie de gazde - care ne-a amintit de filmele anilor 80 -, un autocamion de transport materiale (in fapt, o platforma veche pe care prin grija ofiterului cu miscarea, cpt. Bogdan Pascal, au putut fi amarate containerele descarcate de pe nava) si un microbuz cu bagaje, s-a pus in miscare. Datorita materialelor pe care le transportam cu camionul, georgienii au ales un traseu mai lung, dar in care urcusurile si coborasurile in munti au fost mai line. Cei aproape 460 de kilometri ce leaga Batumi de Tbilisi au fost parcursi in nu mai putin de . 11 ore. Traversand tara de la vest spre est, drumul a fost presarat cu cateva surprize. Peisajul pitoresc si interesant prin munti, contrasta puternic cu privelistea drumului, in care nu putea sa nu-ti atraga atentia aglomeratia din Kutaisi - prima localitate semnificativa dupa Batumi. O pana a autosanitarei, cateva opriri neprevazute ale camionului ce avea sa cedeze pana la urma, drumul spre Gori - locul nasterii lui Stalin - au completat tabloul unei zile petrecute pe drumurile Georgiei. Cu sprijinul politiei militare, cpt. Bogdan Pascal, si-a mai facut o data treaba cu profesionalism si a reusit sa aduca, cu un alt camion, toate materialele in baza.
           Fondat in secolul V de Regele Georgiei, Vakhtang I Gorgasali, Tbilisi, este capitala si de asemenea, cel mai mare oras al Georgiei. Strabatandu-l (in coloana delegatiei romane) de-a lungul raului Kura, intr-o seara de vineri, 9 septembrie, am ramas impresionati de casele si hotelurile amplasate pe malul raului, de vestigiile istorice, precum si de aglomeratia de pe strazi. La aproximativ 15 kilometri de Tbilisi, pe drumul ce leaga capitala de orasul Mitskheta, soseaua se ramifica in dreapta. Este drumul spre Vaziani, pe care nici un indicator nu ti-l arata insa. Baza militara de la Vaziani, intinsa pe o suprafata foarte mare, a fost in anii razboiului rece, cea mai mare baza aeriana din Caucaz. Acum, din ea mai sunt functionale cateva cladiri si depozite pentru materiale. Intr-o astfel de cladire (renovata de partea americana) suntem cazati si noi, delegatia romana, ocupand doua dormitoare.
           Era aproape miezul noptii si noi reuseam sa ne vedem la destinatie. Au urmat formalitati de cazare si viata din tabara incepea.
           Dimineata zilei de sambata a marcat inceputul oficial al exercitiul multinational RESCUER MEDCEUR 2005. Startul propriu-zis a fost dat de catre reprezentantul ministerului apararii nationale a Georgiei. Ceremonialul militar s-a desfasurat in prezenta directorului exercitiului, colonelul american Richardson si a adjunctului acestuia lt. colonelul georgian Kukhadze precum si a reprezentantilor delegatiilor militare participante. In discursul sau, tinut dupa intonarea imnului tarii gazda, colonelul Richardson a tinut sa remarce ca cel mai important lucru la acest exercitiu, este faptul ca reprezentantii celor 15 state participante au sansa sa se intalneasca si sa lucreze impreuna. Cu totii au fost increzatori ca exercitiul va fi o reusita si ca participantii isi vor face bine treaba si vor avea ce invata aici.
           La ora la care in baza se desfasura ceremonialul de deschidere a exercitiului, la Facultatea de Medicina din Tbilisi incepeau lucrarile simpozionului de management al dezastrelor. Deschis de reprezentantii Ucrainei cu tema "Bioterorismul", simpozionul a continuat cu prezentarea lucrarii "Leziuni provocate de radiatii". Autor, lt. dr. Tudor Dusmanu, indrumat de seful delegatiei romane, lt.col. dr. Bogdan Teusdea. In sala, auditoriul avizat a fost format din reprezentantii statelor participante la exercitiu, din profesori la Facultatea de Medicina din Tbilisi, din medici georgieni precum si din studenti. Prezentata in limba engleza (am fost printre putinele delegatii care n-au avut nevoie decat de translator de limba rusa), lucrarea a starnit un viu interes din partea auditoriului.
           Prima parte a exercitiului o reprezinta simpozioane, cursuri, prezentari de proceduri si tehnica medicala, in scopul realizarii unei colaborari eficiente, pe timpul desfasurarii exercitiului real. Oboseala drumului din ziua precedenta, neacomodarea cu mancarea americana (celebrele MRE - meal-ready-to-eat) servita la toate cele trei mese, si-au spus cuvantul, iar rezolvarea unor probleme organizatorice, precum si de acomodare cu baza incheiau prima zi la Vaziani.
           Ziua a doua, a debutat cu intarirea masurilor de securitate din baza. Militarii georgieni, care patrulau prin baza, s-au transformat in niste demni urmasi ai lui Rambo, inarmati pana in dinti. Deplasarea la facultate, s-a facut de aceasta data cu doi insotitori georgieni inarmati, in fiecare autobuz. Ne aminteam de garzile de corp vazute in filmele de actiune. Parca eram, sau suntem si noi, actori intr-un astfel de film. La simpozion, delegatia noastra a avut de prezentat tema "Capacitatea de raspuns a Romaniei la dezastre si dupa folosirea armelor de nimicire in masa", autor, lt.col. dr. Bogdan Teusdea, prezentare care s-a terminat cu aplauze.
           In interiorul bazei, incepea in acea zi, cursul de operatiuni medicale internationale. La el, s-au inscris atat medicii prezenti aici (cei care nu au fost prinsi in structurile de decizie ale exercitiului), dar si multi din studentii medicinisti romani. Si daca participantii la simpozionul de la Facultatea de medicina au avut sansa sa vada o parte din Tbilisi din autobuz, sau insotiti de garzi, pana la chioscul de langa facultate, cursantii n-au avut aceeasi sansa. Seara avea sa ne aduca tuturor delegatiilor unele surprize. Cea mai mare a fost interdictia de a parasi baza. Masura, dorita a fi aplicata initial pana pe data de 20 septembrie (zi in care exercitiul propriu zis s-ar incheia), a fost apoi indulcita de paznicii nostri, transformandu-se in permisiunea de a iesi in oras, dupa ora 18, cu un transport asigurat si insotiti de unul sau doi Rambo georgieni. Pentru cei care ne asteptam sa venim la un exercitiu simulat, lucrurile se complicau un pic, lasandu-ne impresia ca suntem actorii unui scenariu real.
           Scenariul a fost intregit in ziua urmatoare, cand pe holuri (in pavilionul cu dormitoare) au aparut afise de interzicere a folosirii apei potabile pentru igiena danturii; apa potabila pe care doua zile toti cei aflati in baza am gasit-o doar intr-un pavilion anexa, sau in sticlele de apa plata oferite cu generozitate de partea americana.
           Viata in baza intra in normal (un altfel de normal decat cel obisnuit), fiecare incercand sa treaca peste micile privatiuni si sa-si faca datoria. Seriozitate, poate fi cuvantul de ordine al detasamentului romanesc.
           Partea medicala a continuat cu alte prezentari la care au asistat medici si studentii medicinisti romani, cu prezentarea de catre lt.col. dr. Bogdan Teusdea a temei "Principii de triaj si evacuare", cu cursurile de operatiuni medicale, de interoperabilitate medicala internationala, de medicina de catastrofa, cu cursuri de prim ajutor in caz de dezastru natural, cu lucrul in laborator, cu managementul medical pentru prizonierii de razboi, precum si cu prezentarea aparaturii folosita in spitalele de campanie dislocate de Fortele aeriene americane - organizatorul propriu zis al exercitiului.
           In timp ce unii sunt la cursuri sau la simpozion, reprezentantii tarii noastre in structurile de decizie ale exercitiului, col. Mihai Rosu, lt.col. Florela Baltaretu, mr. Bogdan Savu, cpt. Flavius Jurcau si mr. Valentin Georgescu, primesc fel de fel de informatii prin telefon, fax sau e-mail, pe care trebuie sa le analizeze si la care trebuie sa dea raspunsuri. Se lucreaza pe scenariu, la amplasarea punctelor in care cursurile de apa vor fi contaminate, la zonele in care vor fi amplasate corturile si spitalele militare, la modul in care se vor desfasura comunicatiile militare, precum si la alte aspecte ce trebuie luate in calcul, pentru ca exercitiul sa se desfasoare cat mai aproape de realitate; realitatea campului de lupta.
           Marti, 13 septembrie, delegatiei prezente in baza de la Vaziani, i s-a alaturat echipajul elicopterului MEDEVAC, IAR 330 PUMA. Dupa ce a participat cu succes la exercitiul SAREX 2005, desfasurat la Mihail Kogalniceanu, echipajul elicopterului cu numarul 106, comandat de capitanul comandor Florin Badic, a sosit in Georgia, unde va avea ca misiune (la exercitiu) evacuarea ranitilor din teatrul de operatii la spitalele din zona. A doua zi, i-am vazut la lucru, in zborul de recunoastere pe care l-au efectuat. Cu ajutorul unui pilot georgian, au fost identificate pozitiile spitalelor din zona, precum si posibile locuri de aterizare pentru evacuarea ranitilor, toate aflate in afara orasului Tbilisi, zona interzisa survolarii.
           Miercuri, s-a organizat prima iesire din baza, in Tbilisi. Pentru 5 dolari cat a costat drumul dus-intors, doritorii au putut admira timp de cinci ore frumusetile orasului. Nu au lipsit insa garzile care au asigurat securitatea personalului participant, pentru ca nimeni nu vrea sa riste nimic.
           Sefii delegatiilor prezente la exercitiu, au facut joi o recunoastere a teatrului de operatii in care se va desfasura exercitiul. Au fost identificate zonele in care vor fi amplasate corturile - pe urgente -, zonele in care va avea loc "dezastrul natural" si confruntarile armate, precum si zonele din care VIP-urile asteptate pe data de 19, vor putea urmari desfasurarea "ostilitatilor".
           Pentru ofiterii de relatii publice prezenti la exercitiu (fiind aici reprezentati doar partea romana si georgiana), Erin Zagursky - ofiterul de relatii publice al Bazei 435 din Ramstein -, a organizat, in aceeasi zi o vizita in zona de pregatire a celebrilor "mariners". Sositi in baza marti, acestia se ocupa de pregatirea batalionului georgian de reactie rapida Georgian Expres.
           Pana duminica, ziua in care scenariul va fi pus in aplicare, activitatea detasamentului romanesc se va desfasura pe aceleasi coordonate: cursuri finalizate prin teste, planificari, amplasarea corturilor, simularea exercitiului. In ciuda tuturor lucrurilor care se schimba in fiecare zi (si nu din vina noastra), in cadrul delegatiei romane domneste optimismul. Fiecare crede ca exercitiul va fi un succes.
           La Batumi, echipajul Navei Scoala Constanta, este angrenat in activitati de pregatire la cheu, precum si in activitati de protocol si reprezentare. Cateva sute de locuitori ai orasului Batumi au vizitat deja nava. Toti au fost incantati de modul in care se prezinta nava si echipajul. Echipajul s-a putut bucura de privelistea orasului, vizitand punctele de atractie din Batumi, precum si Academia Navala a Georgiei. Studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" continua activitatea de pregatire, la bordul Navei Scoala Constanta.
           Dislocati intr-un raion de langa Batumi, scafandrii militari aflati sub comanda lt.cdor. Marian Marin executa activitati specifice impreuna cu scafandrii americani si ucrainieni, folosind nava ucraineana de scafandri Kremenetz. Grupa de scafandri EOD executa scufundari de pregatire, scufundari la 20m cu amestec VIPER, operatii de decompresie la suprafata folosind instrumente hidraulice si operatii subacvatice de manuire de greutati.
           Departe de tara, membrii detasamentului romanesc, participant la RESCUER MEDCEUR 2005, incearca sa treaca peste dorul de cei dragi, peste stres, peste privatiunile vietii de tabara pentru a-si duce la bun sfarsit misiunea.

Locotenent Mihai Egorov           
Grupul Mass-Media al Fortelor Navale,           
Ofiter de relatii publice al detasamentului romanesc           

 
 
  1  2  3  4  

Ultima actualizare: 17 Septembrie 2005