0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Despre noi / Prezentare generala

Mesaje Rector

17 noiembrie 2022

Stimate Domnule General Daniel PETRESCU, Seful Statului Major al Apararii,
Stimate Domnule Contraamiral Mihai PANAIT, Seful Statului Major al Fortelor Navale,
Stimati invitati,
Doamnelor si Domnilor,
Doamnelor si domnilor profesori, Dragi studenti si parinti, Dear guests



          Bun venit la ceremonia organizata astazi de Academia Navala "Mircea cel Batran" cu prilejul implinirii a 150 de ani de invatamant romanesc de marina.

         Marcam un veac si jumatate de traditie si de reconstructie permanenta a unei institutii care a traversat numeroase etape de dezvoltare, un secol si jumatate in care institutia s-a achitat de cea mai dificila misiune, aceea de a forma la standarde inalte, impuse de tendintele vremurilor, marinari militari si civili care de la bordul navelor romanesti si straine au reprezentat si continua sa reprezinte cu deplina responsabilitate si mandrie Romania. Inca din 1872, de la punerea bazelor institutiei care avea sa fie ulterior fundamentul actualei Academii Navale "Mircea cel Batran", principalul obiectiv a fost acela de a pregati marinari pentru care patriotismul si devotamentul fata de tara si popor nu sunt doar expresii cliseice, ci sunt valori profund asumate si transmise din generatie in generatie. Au muncit cu abnegatie pentru implinirea acestui deziderat zeci de generatii de cadre didactice, instructori, dar si intregul personal didactic si administrativ care si-au legat destinul in timp de aceasta scoala.

        Institutia careia astazi ii revine rolul de a insuma 150 de ani de invatamant romanesc de marina este, in prezent, locul unde trecutul si prezentul, vechiul si noul, traditiile si modernismul sunt complementare, este locul unde performanta este un reper identitar pentru profilul absolventului care intelege adevarata valoare a devizei acestei scoli doar la finalul anilor de studii. "Ad augusta per angusta!" este o reteta a succesului si ratiunea proiectelor de viitor!

         Academia Navala "Mircea cel Batran" este astazi o institutie pentru care fiecare provocare reprezinta o oportunitate de dezvoltare. Daca pandemia de COVID-19 a reprezentat un moment de reconfigurare a paradigmei institutionale prin punerea in valoare cu celeritate a facilitatilor pentru invatamantul on-line, actualul razboi din imediata apropiere a Romaniei ne-a schimbat perceptia asupra teoriilor referitoare la conflictele secolului XXI si ne-a reconfirmat nevoia unei pregatiri militare permanente, la standarde ridicate.

         La implinirea a 150 de ani de invatamant romanesc de marina, Academia Navala "Mircea cel Batran" detine o baza materiala moderna, are un corp profesoral foarte bine pregatit si scolarizeaza anual peste 1600 de studenti la cele sase programe de licenta si sase programe de masterat. Avem un plan de cercetare pe termen lung si, de asemenea, punem accent tot mai mare pe internationalizare.

         Reper important in viata comunitatii in mijocul careia astazi marcheaza 150 de ani de invatamant romanesc de marina, Academia Navala "Mircea cel Batran" a fost intotdeauna o institutie cu deschidere catre mediul economic local, implicandu-se activ in formarea resursei umane de specialitate. In acest sens, echipele manageriale care au condus profesionist institutia adaptandu-se cerintelor si curentelor vremurilor lor s-au asigurat intotdeauna ca Academia Navala se afla pe un trend ascendent, intr-un continuu proces de dezvoltare si adaptare atat la realitatile societatii romanesti, cat si la cerintele internationale impuse in decursul timpului prin apartenenta tarii noastre la structurile UE si NATO.

       Fara indoiala, insa, ca cea mai importanta componenta a drumului catre performanta este factorul uman care, indiferent de perioadele traversate, a contribuit decisiv la consolidarea statutului institutiei noastre in peisajul educational. Tot factorul uman este si cel care are rol de barometru al nevoilor institutiei si reper pentru procesul de dezvoltare si progres.

         Cu o viziune centrata pe adaptarea la tendintele nationale si internationale, Academia Navala "Mircea cel Batran" este pregatita sa isi asume un viitor al provocarilor si al inovarii. Scoala de marina romaneasca este astazi, mai mult ca oricand, poate, extrem de importanta. Ea trebuie sa se regaseasca pe agenda decidentilor si sa faca obiectul construirii unor viziuni de dezvoltare durabile in retorica stabilitatii si securitatii la Marea Neagra. Prin istoria pe care o are, Academia Navala "Mircea cel Batran" a demonstrat pana in prezent ca are potential academic de inalta tinuta, si-a castigat onest si cu munca riguroasa credibilitatea si impartaseste valori democratice comune UE - NATO. 150 de ani reprezinta o borna in istoria scolii noastre, un reper al evolutiei scolii romanesti de marina, care, in vremuri ferite de conflicte ar fi doar prilej de sarbatoare.

         Astazi, insa, in retorica amenintarilor si a provocarilor de securitate, 150 de ani reprezinta garantia unui partener statornic, bine pregatit, cu experienta si dispus sa isi adapteze profilul si sa isi reconfigureze parcursul conform nevoilor unei societati sigure. Academia Navala "Mircea cel Batran" este astazi mai mult decat o institutie de invatamant superior! Este fundamentul unei comunitati care se construieste cu multa munca, generatie dupa generatie, promotie dupa promotie, o comunitate care la randul ei are rolul nu doar de a pune in practica suita de cunostinte acumulate aici, ci de a disemina atat cunostintele cat si valorile cu care maestrii isi inzestreaza discipolii.

         La 150 de ani de la punerea bazelor primei institutii de invatamant romanesc de marina, Academia Navala "Mircea cel Batran" isi contruieste viitorul cu si prin absolventii sai si isi etaleaza persuasiv, dar modest valorile spirituale pe care doar cei care au puterea de a lupta pentru propriile idealuri si le pot insusi.

La multi ani, Academia Navala "Mircea cel Batran"!
Vivat, Crescat, Floreat!