0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Invatamant / Resurse

Sectia de pregatire marinareasca si sporturi nautice Palazu-Mare

         In perioada 1952-1962, pregatirea practica a fostilor studenti ai academiei se desfasura la "Casa Vapor" in Mamaia, statiune nautica si sportiva construita de Societatea de salvare a naufragiatilor, in apele teritoriale romanesti - SALVAMAR, pe malul lacului Siutghiol. Incepand cu anul 1963, statiunea de practica s-a mutat in actuala locatie, devenind Statiunea de pregatire marinareasca si sporturi nautice Palazu Mare, iar din septembrie 2003, Sectia de pregatire marinareasca si sporturi nautice Palazu Mare - SEPREMAR, care asigura initierea marinareasca a studentilor militari si civili, in perioada de practica.

Baza materiala

SEPREMAR dispune de numeroase ambarcatiuni militare si sportive, folosite in activitatea de practica a studentilor si in pregatirea pentru participarea acestora la diverse competitii organizate la nivel national si international.

Astfel, sectia are in dotare:
  • 6 ambarcatiuni cu rame10+1
  • 4 ambarcatiuni cu vasle de 2 persoane
  • 4 ambarcatiuni cu vele tip yola, cu capacitatea de 10 persoane
  • 2  ambarcatiuni sportive tip canoe 10+1
  • 5 ambarcatiuni caiace de tura de 2 persoane
  • 6 ambarcatiuni sportive cu vele tip Quba
  • 4 ambarcatiuni cu vele Trident
  • salupa Riva cu motorizare de 360 CP si 2 salupe rapide pentru supravegherea si asigurarea activitatilor desfasurate pe apa

Sectia dispune de zone amenajate unde toate ambarcatiunile pot fi acostate in siguranta si un hangar modern unde acestea sunt pastrate pe timpul iernii.
SEPREMAR mai dispune si de o baza sportiva in aer liber, formata din teren de volei, fotbal, portic de gimnastica, un poligon de pregatire marinareasca pentru noduri si lucrari de matelotaj, sala de fitness, spatii de cazare pentru 120 de persoane si cantina moderna cu capacitate de 80 de locuri pe serie.


Activitati organizate in cadrul SEPREMAR

Activitatile organizate in cadrul sectiei, urmaresc aplicarea in practica a cunostintelor marinaresti, dobandite la cursuri pe durata anului I de studii, precum si formarea unor deprinderi specifice activitatii marinaresti.

Obiective ale practicii studentilor:
  • Invatarea manevrei ambarcatiunilor cu rame si vele, armarea si dezarmarea acestora;
  • Invatarea transmiterii semnalelor intre nave si ambarcatiuni, cu ajutorul pavilioanelor de saula si a pavilioanelor brate;
  • Invatarea semnalelor cu sifleea si a semnalelor luminoase;
  • Aruncarea bandulei;
  • Invatarea nodurilor marinaresti si lucrarilor de matelotaj;
  • Modul de folosire a pavilionului, flamurii si a marcilor de catre ambarcatiuni;
  • Intretinerea ambarcatiunilor si cunoasterea regulilor de comportare in barca;
  • Organizarea de concursuri cu ambarcatiuni sportive.
Anual, SEPREMAR gazduieste si instruieste pe perioada practicii marinaresti, in cadrul programului ERASMUS, militari ai academiilor navale din tarile cu care Academia Navala "Mircea cel Batran" are contracte de colaborare.

Activitati sportive

SEPREMAR este locul unde se antreneaza loturile de yahting si pentatlon naval ale academiei.
De-a lungul anilor studentii academiei, performeri ai sporturilor nautice, au reprezentat cu mandrie institutia la diferite concursuri internationale si au obtinut rezultate foarte bune in cadrul urmatoarelor concursuri: Campionatul international Nautic, organizat anual de Academia Navala a Turciei, cu probe de yachting clasa Laser si probe specifice pentatlonului naval, Campionatul international de yachting pentru clasa Trident, organizat de Academia Navala a Italiei, Campionatul international de yachting pentru clasa Snipe, organizat de Academia Navala a Spaniei.
Deasemenea, pregatirea marinareasca si sportiva a studentilor militari, in cadrul SEPREMAR, este valorificata si in cadrul unor concursuri organizate in diferite tari pe perioada voiajului Navei Scoala Mircea si a concursurilor internationale organizate pe plan local sau cu ocazia vizitei unor nave straine.