0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

"Tall Ships Challenge - 2004"

Declaratia de presa a comandantului marsului Bricului "Mircea"

              Rezultat al imaginatiei, experientei si rigurozitatii inginerilor, tehnicienilor si muncitorilor germani, la 65 de ani, "Mircea" traieste o noua tinerete, fiind gata sa porneasca in una dintre cele mai importante calatorii ale sale, purtand pe ape tricolorul romanesc, marturie a vocatiei de navigatori a locuitorilor acestor meleaguri.
       Invitatia adresata navei scoala "Mircea" de a participa la competitia nautica internationala Tall Ships Challenge 2004, confirma faptul ca aceasta reprezinta un simbol al navigatiei cu vele la nivel mondial si realizeaza astfel un arc peste timp de la vizita acesteia in Lumea Noua, in anul 1976.
       De atunci multe lucruri s-au schimbat, insa Mircea, imbracat in haina noua si echipat la nivelul cerintelor actuale, ramane acelasi neinfricat calator al intinderilor albastre, capabil sa infrunte provocarile marsului. Studentii anului 1976 sunt astazi cadre militare cu experienta, dar atunci cand rememoreaza momentele traite pe parcursul celor sase luni de voiaj, simt ca spiritul lor este in continuare alaturi de "MIRCEA" si retraiesc emotia incercarilor la care i-a supus zeul Neptun
       Activitatea care incepe astazi se inscrie in orientarea generala a armatei romane de deschidere spre valorile internationale, oferind oportunitatea Fortelor Navale de a promova imaginea marinei militare si a armatei in lume. Se asigura in acelasi timp pregatirea echipajului navei scoala "Mircea" pentru indeplinirea unor misiuni de lunga durata, precum si executarea practicii de vara a studentilor din Academia Navala "Mircea cel Batran" si a elevilor Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu".
       Marsul care va dura pana pe data de 26 septembrie, se va desfasura pe perioada a 160 de zile, "MIRCEA" parcurgand aproximativ 15.000 mile marine, in periplul sau vizitand 13 porturi din 7 tari, unde membrii echipajului, profesorii si studentii vor avea intalniri cu oficialitati militare si civile si vor vizita obiective istorice si turistice.
       La bord se vor afla, in afara echipajului, 71 de studenti de la Academia Navala "Mircea cel Batran" din anii II si III ai Facultatii de Marina Militara si 31 de elevi ai Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale.
       Intre porturile BALTIMORE si HALIFAX, se vor ambarca si trei cadeti de la Academia Navala a Turciei care vor avea ocazia sa se instruiasca in comun cu studentii romani, sa schimbe impresii si puncte de vedere despre sistemul romanesc de instruire si pregatire la bordul navelor.
       Convietuirea la bordul unei nave militare, asociata cu complexitatea navigatiei cu vele, capriciile vremii si durata mare a marsului, vor constitui pentru toti o incercare solicitanta. Dupa cum bine stiti, la bord exista conditii speciale de trai impuse de limitarile spatiale, dar si reguli stricte care trebuie respectate pentru ca viata pe mare prezinta riscuri nebanuite de cei care nu o cunosc si o subestimeaza.
       Am convingerea ca membrii echipajului, vor trai momente unice pe parcursul acestui mars, iar cunostintele si deprinderile pe care le vor dobandi vor constitui pentru noi o garantie ca viitorul Fortelor Navale Romane este pe maini bune.
       Cer echipajului navei sa nu uite nici un moment ca poarta peste mari simbolul cel mai de pret al unei natiuni: pavilionul national. Sa aiba in vedere ca oriunde s-ar afla, reprezentandu-se pe sine, ei reprezinta Romania. Sunt convins ca de la comandantul acestui mars si pana la cel din urma membru al echipajului, toti realizeaza ca, numai prin efortul comun si daruire, aceasta activitate va constitui o reusita, menita sa demonstreze seriozitatea si competenta marinarilor romani.
       Sa nu uitam ca un astfel de mars presupune un efort logistic insemnat si de aceea doresc sa le multumesc tuturor celor care prin efortul depus au reusit sa asigure conditiile necesare derularii acestui mars.
       In final, doresc sa transmit membrilor familiilor celor care fac parte din echipaj sa fie linistiti, deoarece sunt sigur ca marinarii romani vor dovedi inca o data ca au un nivel de pregatire ridicat care le permite sa execute in siguranta misiunea pe care au primit-o. Tuturor le doresc multa sanatate si le adresez traditionalul salut marinaresc "BUN CART INAINTE!".
 
Prima pagina
Ultima actualizare: 10 Martie 2009