0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Manifestari si evenimente


Inapoi la manifestari si evenimente

Goticul in literatura: creatie literara si artistica

In literatura, goticul s-a manifestat prin "romanul ororilor" sau "romanul negru" si a fost cultivat de scriitorii englezi (H. Walpole, Clara Reeve, Ann Radcliffe, G. M. Lewis, Ch. R. Maturin, Charlotte Bronte), in a doua jumatate a secolului XVIII si inceputul secolului XIX, ca o reactie impotriva iluminismului. De-a lungul evolutiei literaturii gotice, un rol semnificativ au jucat E. A. Poe, Lovecraft, Hoffman, Daphne du Maurier, Baudelaire.

Literatura gotica, denumita uneori si "horror gotic", se crede ca a fost inventata de scriitorul englez Horace Walpole, in romanul The Castle of Otranto (Castelul din Otranto), aparut in 1764.

Romanul gotic cultiva o atmosfera apasatoare si morbida, definita de prezenta ruinelor, a castelelor bantuite de stafii si a peisajelor inspaimantatoare si stranii. Nu lipsesc elementele de magie si de supranatural, iar unul dintre motivele des intalnite in literatura de acest gen il reprezinta mitul vampirului. Ulterior, din gotic au derivat thrillerul si literatura paranormala. Scriitorul englez Brian Aldiss considera ca literatura science-fiction reprezinta o proiectare in viitor a genului gotic, avand in vedere teme precum inventiile uimitoare cu monstri extraterestri, efectuate de savanti excentrici sau nebuni.