0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Festivalul Maritim International "Marmaris 2005"

Corespondente - Nava Scoala "Mircea" in mars de instructie

03 Mai 2005 - PRIMUS INTER PARES LA FESTIVALUL MARITIM INTERNATIONAL "MARMARIS 2005"

            Nava scoala Mircea revine in prim-planul manifestarilor navale internationale. Statul Major al Fortelor Navale a raspuns invitatiei de participare a barcului romanesc, intre 26 aprilie si 1 mai, la Festivalul Maritim International "Marmaris 2005". Festivalul - primul dintr-un gen de manifestare care se doreste a fi continuata - este organizat de catre Fortele Navale Turce, in colaborare cu autoritatile publice locale. Marmaris este o cocheta statiune turistica aflata in zona sud-vestica a peninsulei anatoliene, asadar profitam de caldura soarelui meridional ... si a gazdelor.
            Participarea navei scoala Mircea la acest festival reprezinta in acelasi timp oportunitatea - din nou o premiera - ca sase studente ale Academiei Navala "Mircea cel Batran" si sase eleve ale Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ioan Murgescu" sa aplice in practica cunostintele teoretice in conditii reale de navigatie. Alaturi de alti treisprezece studenti de la Facultatea Marinei Civile a Academiei Navale, fetele se implica in serviciile de cart si in obtinerea deprinderilor marinaresti cu aceeasi motivatie care le-a determinat sa aleaga aceasta grea, dar frumoasa profesie.
            Pe timpul marsului spre Marmaris Mircea a strabatut patru mari - Marea Neagra, Marea Marmara, Marea Egee si, finalmente, Marea Mediterana. Plecand pe 21 aprilie din Constanta, lasam in urma clima specifica primaverii noastre. Cerul se va deschide treptat dupa traversarea stramtorii Bosfor. Daca magnifica panorama a Istanbulului pregatit de sarbatoare (comemorarea a 90 de ani de la luptele de la Gallipoli, unde trupele turcesti au impiedicat debarcarea fortelor aliate) a fost umbrita de nori, odata ce am iesit in Marea Marmara soarele ne-a insotit in permanenta. Traversarea Dardanelelor ne-a confirmat din nou bunele relatii stabilite intre marinarii romani si turci. Desi stramtoarea era inchisa traficului in ambele sensuri din pricina unei nave comerciale care esuase, autoritatile maritime turcesti au facut o singura exceptie, permitand barcului romanesc sa-si respecte planul de mars.
            Marea Egee ne intampina cu un soare arzator, care impreuna cu vantul destul de puternic ne bronzeaza intr-o singura zi. Pe masura ce inaintam spre sud, din babord si din tribord insulele arhipelagului grec se succed in toata frumusetea lor, ca niste varfuri de munte iesind din albastrul de cerneala al apei. Schimbam apoi de drum spre est strecurandu-ne printre insula Rodos, unde odinioara putea fi vazuta una dintre cele sapte minuni ale lumii, si coasta de sud a Asiei Mici. In drumul nostru spre portul intermediar Aksaz suntem intampinati de navele Garzii de Coasta Turce, gazdele noastre aratandu-ne inca o data respectul - reciproc altminteri - si bucuria de a avea printre invitati nava scoala Mircea. Cum Aksaz este sediul unei importante baze navale turce, prezenta lui Mircea intre fregatele, submarinele si navele de patrulare aflate in port atrage privirile tuturor marinarilor. Ca intotdeauna in peregrinarile sale, dupa acostare, publicul incepe sa solicite vizitarea navei. Din pacate nu le putem realiza deocamdata cererile, dar ii invitam politicos sa ne viziteze in Marmaris.
            Zilele de 25 si 26 aprilie sunt dedicate stabilirii programului detaliat al festivalului. Participantii, adunati temporar in Aksaz, vor fi implicati si vor beneficia de un sir de evenimente de amploare desfasurate pe o arie intinsa, astfel ca si noi, cei aflati la bord, va trebui sa depunem toate eforturile pentru a sprijini desfasurarea festivalului conform asteptarilor unor organizatori ambitiosi. Rectorul Academiei Navale "Mircea cel Batran", comandorul profesor doctor Aurel Serb este totodata si comandantul marsului navei scoala Mircea. Impreuna cu comandantul navei, comandorul Dinu-Sorin Pamparau, se pun la punct toate detaliile la care echipajul relativ redus numeric trebuie sa participe.
            Ambasador deja recunoscut al valorilor marinaresti romanesti, Mircea constituie o prezenta insolita in mijlocul celorlalte nave militare participante. Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia(!), Germania, Franta, Spania, Grecia, Israel, Rusia, Ucraina, Bulgaria participa cu nave militare reprezentantive. Se poate spune ca aceasta prima editie a festivalului este una de bun augur. Atmosfera de sarbatoare invaluie portul. Amplasat intr-o zona geografica cu totul aparte, specifica fragmentatului litoral sudic al Turciei, Marmaris ofera o imagine plina de culoare. De deasupra, cerul fara nori isi reflecta azuriul asupra muntilor impaduriti care coboara impetuos spre apele limpezi, albastru-verzui, ale Mediteranei. Golful, dominat de fregatele tarilor participante, este acum o veritabila expozitie dedicata marii si oamenilor care o strabat. La danele turistice, navele scoala cu vele Mircea si Kaliakra (apartinand Fortelor Navale Bulgare), precum si submarinul german U-17 constituie deliciul vizual al turistilor care, vizibil impresionati, nu contenesc a le admira. Vizitele pentru public planificate in zilele festivalului le vor satisface in plus curiozitatea.

            Festivalul a fost inaugurat miercuri, 27 aprilie, de catre presedintele Turciei, domnul Ahmet Necder Sezer, care trece in revista navele ancorate in formatie de sir dublu in golful portului Marmaris. Nava militara turca TCG Muavedin da onorul cu 21 de salve de salut. Toate celelalte nave participante prezinta onorul conform regulamentelor nationale, elicoptere survoleaza zona, sarbatoarea incepe asadar intr-un mod grandios, impresionant. In continuare, la mal, langa monumentul parintelui turcilor Mustafa Kemal Ataturk, presedintele Sezer si invitatii de seama - intre care si rectorul Academiei Navale - asista la parada echipajelor participante la evenimentele festivalului. Trec marinari, formatii muzicale militare, sportivi, dansatori, toti fiind purtatori ai mesajului de prietenie intre oamenii marii de pretutindeni. Cadetii romani, imbracati in uniforme de epoca, scot ropote de aplauze din partea spectatorilor. Scandarile ROMANIA!, ROMANIA!, arata ca deja suntem indragiti si respectati in Marmaris. Dupa parada, presedintele Turciei ne da un semn personal de apreciere atunci cand admira pavilionul expozitional al muzeului Academiei Navale, organizat de directorul acestuia, doamna doctor Mariana Pavaloiu. Tot cu acest prilej a fost prezent si ambasadorul Romaniei la Ankara, domnul Constantin Grigorie, care a fost placut impresionat de filele de istorie navala romaneasca expuse.
            Festivalul a inceput sub cele mai bune auspicii pentru noi, motivandu-ne in continuare in a reprezenta la nivel superior Fortele Navale si Romania. Activitatile la care marinarii romani - ofiteri, maistri militari, militari angajati, studenti si elevi - vor participa includ atat prezenta activa in cadrul concursurilor specifice marinaresti, cat si participarea ca spectatori la multiplele evenimente cultural - artistice.
            Astfel ca opinia generala a organizatorilor festivalului, a reprezentantilor navelor participante si a publicului din Marmaris ne face sa credem ca nava scoala Mircea este "primul intre egali".


01 Mai 2005 - Bilant de festival

            Dupa cateva ore de somn, suntem iarasi gata sa participam la evenimentele Festivalului Maritim International "Marmaris 2005". Soarele matinal stralucitor saluta statiunea si golful Marmarisului, in care navele militare ancorate isi profileaza siluetele. Astazi este ultima zi a acestei grandioase sarbatori care a oferit turistilor si participantilor cele mai diverse manifestari culturale, artistice si sportive oferite de marinarii reprezentanti ai cincisprezece natiuni. Respectand dictonul "Finit coronat opus", programul de astazi va incununa toate evenimentele desfasurate de-a lungul a cinci zile frenetice.
            De la zece dimineata ne impartim intre diversele intreceri, vizite si spectacole. Pe plaja din Marmaris incep competitiile specifice intre echipajele navelor: trasul de parama, aruncarea bandulei si noduri marinaresti. Membrii selectionati ai echipajului navei scoala Mircea isi vor demonstra abilitatile in fata unui public numeros, care le va aprecia evolutia.
            La ora unsprezece, rectorul Academiei Navale "Mircea cel Batran", comandorul profesor doctor Aurel Serb, raspunde invitatiei din ziua precedenta a comandantului fregatei Fortelor Navale Ruse Pytlivy de a participa la un dejun festiv, cu ocazia Pastelui. Gazdele ruse prezinta rectorului si comandantului navei scoala Mircea caracteristicile tehnico-tactice ale acestei puternice nave de lupta antisubmarin. Legaturile de prietenie intre cele doua parti vor fi exprimate si pe timpul dejunului festiv, de Paste, la care participa si ofiteri greci si ucrainieni. In virtutea calitatii de exponent al invatamantului romanesc de marina, comandorul profesor doctor Aurel Serb ofera comandantului navei rusesti cadouri simbolice cu efigiile Academiei Navale si ale barcului Mircea, precum si materiale informative referitoare la prezentul si viitorul educatiei si instruirii in Fortele Navale Romane.
            La bordul lui Mircea echipajul, studentii si elevii practicanti sarbatoresc pranzul festiv cu bucatele romanesti traditionale. Ciorba si friptura de miel, ouale rosii, cozonacul si pasca ne reamintesc de cei de acasa, pe care ii vom revedea in curand. Dupa o masa buna este timpul de a face ultimele cumparaturi, caci Marmarisul, ca orice statiune turistica, ofera nenumarate tipuri si marimi de suveniruri care mai de care mai exotice.
            Ceremonia oficiala de inchidere a Festivalului Maritim International "Marmaris 2005" are loc in sala polivalenta a orasului. Organizatorii doresc sa isi arate pretuirea pentru toti cei care au contribuit la succesul deplin al acestei premiere. Reprezentantii Fortelor Navale participante sunt felicitati si, in aplauzele publicului, primesc din partea oficialitatilor locale cadouri simbolice, marturii pentru viitor ale contributiei oferite intru reusita festivalului. Ma simt dator sa enumar varietatea si inaltul grad de reprezentare al natiunilor participante. Au fost prezente navele: HMS Chatham, USS Carney, ITS Scirocco, FGS U-17, HMAS Anzac, SPS Reina Sofia, RON Mircea, UNS Balta, HS Salamis, S/V Kaliakra, FS Commandant Bouan, INS Yaffo, RNS Pytlivy, TCG Muavenet, submarinul muzeu Piri Reis si STS Bodrum.
            In continuare sunt premiati si felicitati membrii muzicilor militare si a trupelor de dansatori care au facut deliciul publicului in tot acest timp. Sponsorii nu sunt nici ei uitati, organizatorii exprimandu-si recunostinta pentru sprijinirea acestei manifestari, care s-a dovedit a fi un real succes promotional.
            Seara, in nota respectului reciproc, rectorul Academiei Navale participa la un dineu oferit la bordul fregatei grecesti Salamis de catre comandantul acesteia. Din nou, cei care au participat la slujba de Inviere de la bordul velierului romanesc se revad. Discutiile intre rector si comandantii navelor rusa, ucraineana si greaca continua in aceeasi maniera eleganta, specifica ofiterilor din toate flotele. La sfarsitul dineului, domnul comandor profesor doctor Aurel Serb prezinta comandantului lui Salamis multumirile sale, materializate in cadouri cu valoare de simbol si articole informative relative la traditia si perspectivele invatamantului romanesc de marina.
            Dupa incheierea spectacolelor serii, miezul noptii ne gaseste pe toti adunati pe puntile lui Mircea, admirand jocurile de artificii care invaluie cerul instelat. La ceas de rememorare a participarii noastre la festivalul de la Marmaris, mai presus de oboseala simtim satisfactia misiunii indeplinite. Nava scoala Mircea si oamenii de la bord au aratat lumii inca o data valorile navale ale Romaniei.


30 Aprilie 2005 - Unitate prin diversitate

            Suntem la opt sute de mile departare de Constanta, angrenati in iuresul continuu al manifestarilor Festivalului Maritim International "Marmaris 2005". Cosmopolitismul acestei frumoase statiuni ne face sa ne simtim parte a comunitatii marinarilor de pretutindeni, dar tinde tacit sa stearga particularitatile nationale ale participantilor. Cu toate acestea, pentru noi, cei de la bordul navei scoala Mircea, astazi este o zi de rezonanta specifica: Sambata Mare, simbol al regenerarii ciclice a existentei.
            Dar pana la sarbatorirea Invierii Domnului mai avem astazi multe de facut. Finala cursei barcilor de zece plus unu electrizeaza echipajele calificate, astfel ca in jurul amiezii multime de participanti, suporteri si spectatori umplu plaja Marmarisului. Ca fapt divers observam ca cele cinci finaliste - Bulgaria, Romania, Rusia, Ucraina si Turcia - provin din Fortele Navale care compun structura navala multinationala de mentinere a securitatii Marii Negre, BLACKSEAFOR. Odata ambarcatiunile pregatite, la semnalul de incepere concurentii incep in forta sa traga la rame. In uralele celor de pe mal, fiecare echipaj incearca sa obtina o pozitie cat mai avansata. Doua echipaje se distanteaza dupa prima jumatate a cursei: rusii si ucrainienii se bat pentru intaietate, dar nu totul este pierdut. Ai nostri sunt la o jumatate de lungime de barca in fruntea plutonului al doilea. Bulgarii si turcii trag din rasputeri. Echipajul nostru resimte presiunea asaltului de final. Hai, baieti! Trageti, baieti! Seful de barca impune consumarea tuturor rezervelor de energie si... ura!, trecem linia de sosire pe locul al treilea. Suntem pe podium, dupa Rusia si Ucraina! Am reusit ca in scurt timp, cu un echipaj nou, sa aratam inca o data valoarea marinarilor romani. Pe mal, comandantul navei scoala Mircea, comandorul Dinu-Sorin Pamparau, isi felicita oamenii care si-au mobilizat toata energia in a promova traditia maritima a Romaniei. In continuare are loc festivitatea oficiala de premiere, desfasurata tot la cheul unde Mircea isi etaleaza alura-i zvelta. Membrii echipajului barcii noastre, epuizati dar fericiti, primesc medaliile in aplauzele organizatorilor si ale spectatorilor. Bravo Zulu, Romania!, cum ar spune marinarii din Fortele Navale ale tarilor NATO.
            Intre timp s-a desfasurat un alt moment - cultural, de data aceasta - care atrage la cheu multime de curiosi. O replica a unei nave antice, a carei epava veche de 3300 de ani a fost descoperita in anul 1982, paraseste Marmarisul pentru a-si continua croaziera inceputa in Alexandria, si care, trecand prin porturi din Israel, Liban, Siria, Cipru, Turcia si Grecia doreste sa refaca aceasta ruta comerciala a antichitatii. Epava, descoperita in largul capului Uluburun, a dat de lucru arheologilor subacvatici timp de douazeci de ani. Lunga de cincisprezece metri si cu o latime maxima de cinci, nava transporta douazeci de tone de incarcatura care au cuprins douazeci de mii de obiecte diverse, in buna stare de conservare. Pe langa cele zece tone de cupru si o tona de cositor gasite, amfore, obiecte de bronz, oua de strut(!) si artefacte egiptene avand gravate cartusul reginei Nefertiti au fost redate in toata splendoarea lor patrimoniului universal.
            De la evocarea emotionanta a comertului pe mare in Epoca Bronzului trecem la momente de destindere. Pe malul portului turistic se desfasoara concursul de catarare pe scondru. O barna de lemn lunga de cinci metri, cu un capat fixat pe cheu, este suspendata deasupra apei. Castigatorul trebuie sa ajunga la un stegulet amplasat la extremitatea acesteia si sa il ia. Simplu, nu-i asa? Numai ca scondrul are o panta insemnata si este gresat din plin cu vaselina! Participarea nu are nici o restrictie, asa ca multi curajosi isi incearca norocul. Dupa doi-trei pasi reusiti, indiferent de calitatile fizice sau de "tacticile" folosite, toti sfarsesc iremediabil in apa. Comedia este tragedia altuia, spunea cineva, pe buna dreptate. Hohotele de ras, dar si incurajarile publicului se alatura evolutiilor acestor cascadori de ocazie care incearca din rasputeri imposibilul, uneori cu pretul unor mici accidentari. In cele din urma organizatorii indeparteaza cat pot si ei stratul de lubrifiant, astfel ca dupa doua ore de concurs, un tenace localnic supranumit de public "Sampion" (avusese nenumarate incercari fara succes) a reusit sa apuce steguletul din capatul scondrului.
            Perioada destinata zilnic vizitarii publice a velierului releva interesul crescand al participantilor la festival. De la doua la cinci dupa-amiaza, astazi au calcat la bord un numar record de persoane: sapte sute. Atractia magnetica exercitata de nava scoala Mircea se face simtita si in randul profesionistilor mijloacelor mass-media. Domnul Riccardo Fiorina, coordonator al echipei editoriale la cunoscutul canal italian de televiziune Sailing Channel, realizeaza un scurt documentar despre velierul romanesc. Comandantul navei le prezinta principalele repere istorice, marsurile de instructie executate de-a lungul timpului si caracteristicile tehnico-tactice ale lui Mircea. Vizibil interesat atat de traditia marinareasca pe care o reprezinta barcul, cat si de starea tehnica perfecta a acestuia, jurnalistul italian va lua un interviu filmat ofiterului de relatii publice al bordului. Astfel, pasionatii navigatiei cu vele de pe tot globul vor putea admira calitatile deosebite ale navei scoala Mircea si ale echipajului sau.
            Seara este dedicata concertelor date pe tot cuprinsul Marmarisului de formatiile militare muzicale si de dansatori din Rusia, Australia, Ungaria, Polonia si, bineinteles, tara gazda. Intre timp, in golful statiunii, cadeti ai Academiei Navale Turce executa demonstratii de de wind-surfing si de schi nautic, sub umbrelele de apa ejectate de nave de salvare. Ca intotdeauna pe toata durata festivalului, este foarte dificil sa alegi intre spectaculoasele evenimente ale acestei sarbatori marine.
            In sfarsit, ne adunam la bord pentru a participa, la miezul noptii, la slujba de Inviere a Domnului. Preotul militar plt. maj. Adrian Stefanescu, care a spovedit credinciosii pe timpul zilei, este pregatit sa oficieze serviciul religios pentru aceasta importanta sarbatoare a crestinilor ortodocsi. Si cum lumea este mica, tot astazi preotul Stefanescu a increstinat cei doi copii ai unui fost absolvent al Institutului de Marina, stabilit de cativa ani in Marmaris.
            Rectorul Academiei Navale, comandorul profesor doctor Aurel Serb, trimisese din ajun invitatii de participare la slujba de Inviere catre echipajele crestin ortodoxe din Bulgaria, Grecia, Rusia si Ucraina, lipsite de preot la bord. Impresionati de gestul cald al comandantului marsului navei scoala Mircea, toti cei patru comandanti au confirmat de dimineata dorinta de a lua lumina de la bordul navei noastre. Asa ca ii asteptam, pregatiti sa impartasim cu ei o noapte memorabila. Dupa ora unsprezece urca la bord, pe rand, comandantul fregatei rusesti Pytlivy, comandantul fregatei grecesti Salamis, impreuna cu ofiteri insotitori, precum si atasatul naval al Ucrainei cu familia. Invitatii bulgari de la velierul Kaliakra s-au razgandit probabil, pentru ca la ei deja petrecerea e in toi...
            La miezul noptii ne adunam la puntea centru, reprezentanti ai unor natiuni prietene unite in credinta. Preotul incepe slujba dedicata Invierii Domnului Iisus Hristos si daruieste credinciosilor lumina aducatoare de speranta si pace sufleteasca. Credinciosii asculta slujba timp de o ora si jumatate, limba de oficiere nefiind o piedica in calea intelegerii mesajului spiritual universal. Dupa impartasanie, oaspetii sunt invitati sa celebram impreuna Pastele cu traditionalele oua rosii, pasca si vin. Comuniunea de profesie si de credinta iese in evidenta. Schimbam impresii, facem fotografii, impartasim sperantele de viitor la bordul lui Mircea, care a adunat sub catargele sale, ca un tata protector, marinarii crestini din lumea ortodoxa.
            Hristos a inviat!

Ultima actualizare: 10 Martie 2009