0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Marsul de instructie 2016

Corespondente de pe N.S. "Mircea"

            

Escala navei-scoala MIRCEA in Portul Pireu

Luni, 26 septembrie, la ceas de seara, nava a acostat in Portul Pireu, la cheul din apropierea terminalului pasageri, langa cateva nave de croaziera.
Pireu este unul dintre cele mai importante porturi comerciale din Marea Mediterana. Se intinde pe o distanta de opt kilometri si este compus din trei porturi dintre care „Marele port”, in partea de vest, care este si cel mai mare, la est portul Zea, un port de yacht-uri, iar cel de-al treilea este portul Flisvos, port pentru excursii.
Cel mai important si mai frumos templu din Atena, numit si „Piatra Sfanta a Atenei”, dedicat initial protectoarei sale, Zeita Atena, domina centrul orasului modern de pe piscul de piatra cunoscut ca Acropole. Cele mai vechi festivaluri marete religioase, culte stravechi si cateva evenimente decisive din istoria orasului sunt toate conectate in acest loc sacru. Acropole inseamna "orasul de sus" si asta pentru ca, in Antichitate, din motive de siguranta si pentru a putea fi aparat mai usor, centrul orasului era construit pe un deal sau in partea cea mai ridicata a orasului. Cuvantul este de origine greaca si majoritatea oraselor grecesti - Corint, Argos, Atena - aveau cate un acropolis.
Pireu este un oras frumos, modern si cosmopolit, cu o dinamica a activitatilor portuare care confirma statutul unuia dintre cele mai porturi din Europa.
Programul pentru cele doua zile de escala a fost incarcat. Marti, 27 septembrie, comandantul marsului, contraamiralul de flotila Ioan Stanciulescu, comandantul navei, comandorul Gabriel Moise, si un grup de zece cadeti romani si straini au participat la ceremonia de deschidere a anului universitar la Academia Navala din Pireu, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din Grecia.
Dupa terminarea ceremoniei, contraamiralul de flotila Ioan Stanciulescu si comandorul Gabriel Moise au avut discutii cu Seful Statului Major al Fortelor Navale din Grecia, viceamiralul Georgios Giakoumakis, cu comandantul Academiei Navale din Pireu, contraamiralul Alexandros Diakopoulos, discutii care au scos in evidenta bunele relatii dintre fortele navale ale celor doua tari, dintre cele doua academii navale, precum si potentialul de dezvoltare al acestei colaborari, atat in domeniul academic, cat si in domeniul cercetarii stiintifice.
Delegatia romana a avut o intalnire oficiala cu domnul Vasileios Michaloliakos, primarul orasului Pireu, la care au fost prezenti si Excelenta Sa domnul Lucian Fatu, Ambasadorul Romaniei la Atena, si Atasatul roman al Apararii la Atena, colonel Aurel Draghici.
Miercuri, 28 septembrie, publicul din Pireu a avut posibilitatea sa viziteze nava-scoala romaneasca, iar joi, 29 septembrie, nava a plecat din portul Pireu si a luat drum spre tara, sosirea in tara urmand sa aiba loc luni, 3 octombrie.

Mihaela Zabolodni - ofiter relatii publice
M.m. II Costea Cosmin - fotograf

ESCALA LUI "MIRCEA" IN INSULA CRETA

Dupa plecarea din Insula Rhodos, nava-scoala "Mircea" a luat drum spre portul Heraklion, capitala Insulei Creta. Cu o populatie de apoximativ 180.000 de locuitori si o suprafata de 8.261 km2, Creta este cea mai mare insula din Grecia si a cincea ca marime din Marea Mediterana, avand linia de coasta de 1.040 km. Plajele cu nisipul fin si golfurile singuratice sunt frecvente, insa relieful insulei este dominat de masivele muntoase. Heraklion este un oras plin de istorie, acesta fiind impartit in orasul vechi si orasul nou. Cel mai interesant sit arheologic de pe insula este Palatul Cnossos, descoperit de arheologul englez Sir Arthur Evans intre anii 1900-1931, iar muzeul situat in centrul orasului, este unul dintre cele mai importante din Grecia, dar si din Europa, acesta acoperind toate perioadele istorice ale Cretei, de la perioada neolitica si pana la perioada romana, pe un interval de 5.500 de ani.
Pe parcursul escalei, au avut loc vizite oficiale la autoritatile locale. Contraamiralul de flotila Ioan Stanciulescu, comandantul marsului, s-a intalnit cu contraamiralul Georgios Tsogkas, comandantul Centrului de Pregatire pentru Interdictie Maritima NATO si cu comandantul Autoritatii Navale din Heraklion, iar populatia locala si turistii au vizitat nava, fiind impresionati de calitatile batranului velier, dar si de ospitalitatea echipajului.

Mihaela Zabolodni - ofiter relatii publice
M.m. II Costea Cosmin - fotograf

Bun ramas Rhodos, cap compas Heraklion

20 septembrie
Dupa plecarea din Rhodos, la bordul navei au inceput activitatile de intretinere si curatenie, pe de o parte, dar si cursurile de navigatie astronomica pentru cadetii de bord, pe de alta parte. Astfel, in prima parte a zilei, sub indrumarea instructorului, lt. Cosmin Katona, cadetii romani si straini au trecut la masurarea inaltimilor la astri si au determinat, prin calcul specific, pozitia planetelor. La sfarsitul zilei de studiu, cadetii au fost testati pentru evaluarea cunostintelor.
Elevii Scolii de Maistri Militari a Fortelor Navale au continuat lucrarile de matelotaj, au matisit si au patronat saulele de la hamace si au inceput pregatirea pentru lacuit la barcile de 10+1.
Vom acosta in portul Heraklion, miercuri, 21 septembrie. Pana atunci, noi, cei de la bordul Navei Scoala "Mircea" va uram toate cele bune si sa aveti parte numai de zile senine.

Mihaela Zabolodni - ofiter relatii publice
M.m. II Costea Cosmin - fotograf

Escala in portul Rhodos

In dimineata zilei de 16 septembrie velierul scoala al Academei Navale "Mircea cel Batran" a acostat in portul Rhodos. Dupa ce a strabatut Marea Neagra, Marea Marmara si Marea Egee, lasand in urma Strimtorile Bosfor si Dardanele, "Mircea" a efectuat prima escala a marsului de 22 de zile.
Insula Rhodos este cea mai mare din Insulele Dodecaneze situate in Marea Egee. Este situata in partea de sud-est a Marii Egee, in apropierea coastelor Turciei. Turismul este principala sursa de venit a insulei. Rhodos este considerata muzeul civilizatiei Greciei Antice, datorita numeroselor sale obiective turistice, dar este si un centru regional important, avand in vedere pozitia sa, climatul si atractiile naturale.
Capitala, denumita tot Rhodos, este situata in nordul insulei si este compusa din trei orase: modern, antic si medieval. Orasul modern are un caracter cosmopolit, cu majoritatea cladirilor ridicate in secolul al XX-lea. Orasul antic, se mandreste cu ruinele templelor lui Zeus, Atena si Apollo, cu Stadionul, Gymnasiumul si cu Teatrul. Orasul medieval este inconjurat de zidurile ridicate de Cruciati. Este impartit in doua parti inegale: micul Collachio si marele Burgo sau Hora. Insula abunda in locuri incantatoare si interesante, care merita sa fie vizitate, cum ar fi Valea Fluturilor, satul Triada, langa anticul Ialyssos pe varful Filerimos, unde in secolul XV a fost ridicata manastirea cu acelasi nume.
La nivel de reprezentare, contraamiralul de flotila Ioan Stanciulescu, comandantul marsului, si comandorul Gabriel Moise, comandantul navei, au efectuat vizite la Primaria orasului Rhodos si la comandantul Bazei Garzii de Coasta, general-maior Vasilios Koukoulommatis.
In prezenta Excelentei Sale Ambasadorul Romaniei la Atena, Lucian Fatu, delegatia noastra a fost primita si de domnul Fotis Chatzidiakos, primarul orasului Rhodos. Vizita cu caracter protocolar a exprimat excelentele relatii dintre cele doua marine si tari si a subliniat potentialul de colaborare, atat in domeniul militar cat si civil.
In zilele de stationare, locuitorii Rhodos-ului si turistii au urcat la bord si au vizitat nava.
Nava a parasit Rhodosul luni, 19 septembrie, indreptandu-se spre portul Heraklion, urmatoarea destinatie.

Mihaela Zabolodni - ofiter relatii publice
M.m. II Costea Cosmin - fotograf

Primele zile pe mare

12 septembrie
Sub privirile emotionate ale rudelor si prietenilor dar si ale reprezentantilor Statului Major al Fortelor Navale, 78 de cadeti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai Scolii Militare de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ioan Murgescu" au pornit, luni, 12 septembrie, in marsul anual de instructie la bordul Navei Scoala "Mircea". Pe durata celor 22 de zile de mars, cadetii romani, carora li s-au alaturat 10 studenti din Bulgaria, China, Lituania, Polonia si Ucraina, isi vor dezvolta la bord noi deprinderi marinaresti si profesionale. Dupa ce nava a dublat farul de iesire din portul Constanta si a luat drum spre stramtoarea Bosfor, la bordul navei a avut loc prima adunare unde s-au prezentat activitatile de instruire practica. A avut loc un instructaj la puntea centru cu toti cadetii, condus de capitan-comandorul Tataru Neculai, ofiterul secund al navei, asistat de locotenent-colonelul Olaru Cristinel, seful practicii. De la baza sarturilor, cate patru, primii studenti si elevi si-au inceput ascensiunea din babord pana la gabie urmata de coborarea prin tribord. Au continuat apoi urcarea si coborarea pana la cruceta intr-un ritm mult mai alert. Totul s-a desfasurat in deplina siguranta. Pentru cadeti, cel mai important lucru a fost repartizarea pe roluri in arborada si pe vergi. Vremea a permis desfasurarea antrenamentelor de urcare in arborada si de desfasurare pe vergi. Spre mijlocul zilei, dupa intinderea velelor, cadetii au efectuat carturile specifice navigatiei cu vele pe timp de zi si de noapte. Sub atenta indrumare a instructorilor, cadetii au trecut la recunoasterea reperelor de la coasta si la utilizarea sextantului pentru determinarea punctului navei si verificarea acestuia cu aparatura de la bordul Navei Scoala "Mircea".
13 septembrie
Dupa o noapte de navigatie cu vele, cea de-a doua zi de mars a inceput la bordul velierului cu programul specific de instruire a cadetilor si anume cu desteptarea, inviorarea si apoi, datorita schimbarii directiei vantului, cu bratarea vergilor. Pana la ora pranzului, prin atelierele de lucru constituite la puntea centru, studentii si elevii romani au efectuat lucrari de matelotaj si si-au imbunatatit deprinderile in executarea de noduri marinaresti. Cei 10 tineri marinari straini, dupa instructajul de sanatate si securitate in munca specific, au executat, sub atenta indrumare a instructorilor bordului, prima urcare in arborada pana la nivel gabie. Dupa prezentarea referitoare la navigatia prin stramtorile Bosfor si Dardanele, s-a trecut la operatiunea de strangere a velelor. Cadetii au identificat sistemul de balizaj, reperele si regulile de navigatie din stramtoare si au avut timp sa admire privelistea oferita de orasul Istanbul asezat pe cele doua continente.
Pe langa celebrele obiective turistice ale Istanbulului, echipajul Navei Scoala "Mircea" a admirat si cel mai nou pod construit peste stramtoare ce poarta numele "Yavuz Sultan Selim", inaugurat anul acesta. Dupa programul de seara si cateva partide de sah, ziua s-a incheiat cu vizionarea unui film artistic in aer liber la puntea centru, in timp ce nava tranzita Marea Marmara spre stramtoarea Dardanele.
14 septembrie
Pe o vreme insorita in linistita Mare Marmara, a inceput cea de-a treia zi a marsului de instructie. Cadetii romani si straini au avut ocazia sa lucreze in echipe pe teme de navigatie astronomica, corectii si erori ale sextantului. Au continuat cu observarea zonei de coasta, lucrari de matelotaj si lucrul in arborada. Dupa masa de pranz, comandorul Gabriel Moise, comandantul navei, a ordonat trecerea, din nou, la navigatia cu vele, vantul fiind prielnic odata cu intrarea in Marea Egee. A mai ramas foarte putin timp pana la acostarea in portul Rhodos, prima escala a frumosului velier romanesc.

Mihaela Zabolodni - ofiter relatii publice
M.m. II Costea Cosmin - fotograf

 
Ultima actualizare: 15 Septembrie 2016