0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Marsul de instructie 2013

Corespondente de pe N.S. "Mircea"

29 iulie 2013: Salonic

            Ziua Imnului National la Salonic

            Luni 29 iulie, echipajul Navei Scoala "Mircea" a sarbatorit Ziua Imnului National in portul Salonic. La ora ridicarii pavilonului navei, cadetii aflati la bord in perioada de practica marinareasca si echipajul navei au interpetat Imnul National, intr-un ceremonial scurt dar emotionant. Apoi, contraamiralul de flotila dr. Corneliu Bocai, comandantul marsului a evocat semnificatia Imnului National, precum si cateva date din istoria celor sase imnuri pe care Romania le-a avut incepand cu anul 1862.
            Însotind intotdeauna ceremonialurile militare si ceremonialul de ridicare a pavilionului si geacului oricarei nave militare, Imnul National este un simbol al fiecaruia dintre noi, fiind alaturi de drapelul national, doua repere care ne potenteaza existenta.

            Vizita oficiala la Comandamentul de Nord

            Tot luni 29 iulie, o delegatie condusa de contraamiralul de flotila dr. Corneliu Bocai, a efectuat o vizita la Comandamentul de Nord din Salonic. Aici, contraamiralul de flotila dr. Corneliu Bocai s-a intalnit cu comandorul Christos Pavloudis, Comandantul Zonei de Nord. Discutiile au vizat activitatile desfasurate de cadetii de la bordul Navei "Mircea" pe timpul practicii, posibilitatea ca si cadetii greci sa efectueze marsuri la bordul velierului romanesc dar si alte modalitati de colaborare intre cele doua marine.
            Delegatia greaca a efectuat apoi o vizita la bordul Navei Scoala "Mircea", analizand cu atentie si interes toate zonele vizitate.
            Pe timpul escalei din Salonic, cel de-al doilea oras ca marime din Grecia si cel mai mare din nordul tarii, cadetii, sub stricta supraveghere a instructoril si preotilor de la bord, au vizitat principalele muzee din oras precum si o serie de biserici importante pentru lumea crestina – Sfantul Dimitrie, Sfanta Sofia, Sfantul Grigorie Palama, etc. Salonic este locul nasterii lui Mustafa Kemal Atatürk (1881), fondatorul Turciei moderne. Casa sa natala a fost transformata in muzeu, fiind si sediul consulatului Turciei la Salonic. Numele orasului a fost dat dupa Thessalonica, sotie a lui Cassandru si sora a lui Alexandru cel Mare, care a fondat orasul. Ea a fost numita asa de tatal ei Filip, pentru ca a auzit pentru prima data de nasterea ei dupa ce a infrant (nike) Tesalia. 
            Marti 30 iulie, am parasit Salonicul, ultimul port de escala din marsul 2013 al Navei Scoala "Mircea" din acest an, si am luat cap compas portul Constanta. Urmeaza cea mai frumoasa parte a marsului din acest an, navigatia cu vele.

26-27 iulie 2013: Mars spre Salonic

            Plecati cu regrete din Sfantul Munte Athos, acolo unde fiecare a lasat o parte din suflet, cadetii de la bordul NS Mircea au revenit la activitatile de pregatire la bordul navei. Accentul s-a pus pe carturi, pe pregatirea escalei din portul Salonic si pe manevra velelor. Timpul frumos a permis studentilor si elevilor desfasurarea pe vergi si executarea bratarilor. Cu totii au fost conectati la activitati, chiar daca oboseala resimtita de cadeti dupa marsurile de pe Athos si-a spus cuvantul iar perioadele libere dintre sedintele de pregatire au fost fructificate la maximum. In asteptarea momentelor cand vor putea intinde velele, cadetii de la bordul NS Mircea s-au pregatit teoretic pentru a putea executa toate manevrele corect si in siguranta.             Dupa aproape 24 de ore de mars, NS Mircea a acostat in portul Salonic din Grecia, acolo de unde va pleca marti 30 iulie. Pe timpul escalei, cadetii de la bord au continuat programul de pregatire din planul practicii marinaresti, dar au avut si posibilitatea de a vizita orasul.

24-26 iulie 2013: Marinarii militari au revenit pe Muntele Athos!

             Cu 90 de ani in urma, intre 7-8 mai 1923, o delegatie a elevilor Sectiilor Pregatitoare si Aplicatie ale Scolii Navale, precum si ai Scolii de Marina, ambarcati pe vaporul S.M.R. Principesa Maria, improvizat ca nava-scoala, au facut o escala la Muntele Athos. Escalele navelor militare la Muntele Athos au continuat si in 1924, 1925, ultima avand loc in perioada 2-19 septembrie 1933, atunci cand nava-scoala Constanta a executat un voiaj de studii in Arhipelagul grecesc, avand la bord elevii Scolii Navale si ofiterii-elevi ai Scolii de Aplicatii.
             Escala din acest an a Navei Scoala Mircea a reprezentat un arc de timp, peste trei momente importante: 90 de ani de la prima escalei a marinarilor militari pe Sfantul Munte, 80 de ani de la ultima escala a marinarilor militari pe Sfantul Munte si 150 de ani de cand icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului "Prodormita" a ajuns pe apa de la Iasi la Schitul romanesc Prodromul din Muntele Athos. Delegatia marinarilor militari care a cuprins aproximativ 90 de persoane s-a debarcat pe Sfantul Munte Athos in Arsanaua Prodromul, miercuri 24 iulie, aducand spre sfintire copia icoanei Prodromita, pictata la Bucuresti pentru biserica care se construieste in curtea Statului Major al Fortelor Navale. De la Arsanaua Prodromul pana la schitul cu acelasi nume, pe o poteca pe care in anumite portiuni trei persoane puteau merge cu greu in linie, cei 80 de marinari imbracati in tinuta alba au dus pe rand icoana, intr-o procesiune impresionanta la care au participat marinari, preoti, diaconi, cantareti de la schiturile romanesti de pe Athos. Au fost mai mult de 4 km de urcat pe munte, sunb un soare naucitor, si nu putine au fost momentele in care unii credeau ca nu mai pot inainta. Si pentru ca imaginea sa aiba ceva din istoria acestor locuri, parintii de la Schitul Prodromul au trimis si cativa mulani (magarusi) care sa care bagajele pelerinilor. Odata ajunsa la manastire, icoana a fost intampinata de staret impreuna cu preoti din obstea manahala, care au asezat apoi icoana marinarilor in biserica mare a schitului, langa icoana originala a Prodromitei.
             In cuvintele rostite de staretul manastirii, de IPS Teofan si de contraamiralul de flotila dr. Corneliu Bocai, comandantul marsului NS Mircea au fost subliniata legatura puternica a romanilor cu Sfantul Munte, minunile savarsite de icoana maicii Domnului Prodromita, dar si ineditul prezentei si importanta reintoarecerii marinarilor pe Sfantul Munte Athos acolo unde cu totii spera sa revina cat de des se poate.
             12 ore a tinut slujba de priveghere pentru hramul Schitului Prodromul, timp in care s-a savirsit si sfintirea ageazmei si apoi a icoanei aduse de marinari pe Sfantul Munte, 12 ore in care multi dintre cadeti si membrii echipajului au asistat cu smerenie la slujba. In permanenta, in semn de respect, cadetii au aisgurat garda de onoare la copia icoanei Maicii Domnului Prodromita, adusa din tara.
             Cadetii prezenti pe Athos au putut vizita Manastirile Marea Lavra, Iviru, Vatoped dar si Schitul Sf. Andrei, Pestera Sfantului Atanasie. O delegatie condusa de contraamiralul de flotila dr. Corneliu Bocai, comandantul marsului si IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a fost primita joi 25 iulie, la Careia, capitala administrativa a Sfantului Munte de conducerea Sfantului Munte, intr-o intalnire inedita si emotionanta.
             De fapt emotia si trairile spirituale au fost coordonate prezentei marinarilor pe Sfantul Munte, acolo unde multi au vazut ca viata monahala este o armata mai riguroasa decat cea in care ne desfasuram activitatea, acolo unde multi au uitat de oboseala, de masa sau de alte lucruri pentru care alta data facem mare caz.
             Bucurosi de prezenta marinarilor de pe NS Mircea la manastirea Vatoped, parintii din manastire condusi de staret si de IPS Teofan au savarsit slujba din dimineata plecarii navei, la bord, aducand spre inchinare si celor care nu au putut cobora la mal, "Braul Maicii Domnului". Nava Scoala Mircea nu a parasit zona Muntelui Athos, pana ce nu a salutat marinareste, toate manastirile aflate de-a lungul tarmului, comunitatile de monahi aflati in asezarile monahale raspunzandu-le la salut si transmitand celor aflati la bord ca ii asteapta din nou pe Sfantul Munte Athos.
 

22 – 23 iulie: Marea Marmara, Marea Egee

La front pe vergi

           Pregatirea marinareasca desfasurata in acest an de cadetii ambarcati la bordul Navei Scoala Mircea a avut cel putin doua caracteristici importante date de prezenta a doi ani de studii, II si III de la ANMB la bordul navei, cu specializarile aferente – navigatie, echipamente de navigatie si hidrografie si electromecanica navala.
           Obiectivele generale ale practicii cadetilor au vizat dezvoltarea deprinderilor practice aplicative pentru indeplinirea atributiunilor de comandati, specialisti militari, insusirea modului de elaborare a documentelor de planificare, conducere, evaluare a instruirii la bordul navelor militare, insusirea de cunostinte specifice, integrarea cadetilor la bord, formarea deprinderilor necesare executarii serviciilor la bordul navei. Un rol deosebit a fost pus pe cunoasterea navei, a compartimentajului acesteia, a instalatiilor de la bord, a velaturii, arboradei si greementului Navei Scoala Mircea. Studentii au determinat punctul navei, au determinat parametrii vantului, aerului, umiditatii specifice, observatii la astri. Cadetii au exersat si rolurile de manevra a velelor. Punctul forte il va reprezenta navigatia cu vele de care speram sa avem parte cat mai mult pe drumul de intoarcere. Toate activitatile desfasurate de studenti si elevi la bord au avut loc in conformitate cu fisele disciplinelor studiate, sedintele de pregatire avand loc atat pe timpul zilei si noptii. Marsul a fost foarte condensat cu multe activitati, existand timp in porturile de escala pentru vizite.
           Odata cu plecarea din Tuzla, nava a luat drum spre Muntele Athos, prilej pentru elevi sa invete sau sau sa perfectioneze tinerea navigatiei la timona si pentru studenti sa invete determinarea punctului navei prin observatii la astri si prin recunoasterea coastei. Rolurile la vergi, impartirea cadetilor pe vergi si urcarea in arborada au fost alte misiuni ale practicii exersate de elevi si studenti pe timpul marsului. 
           De asemenea, cadetii de la bord au participat la slujbele religioase oficiate zilnic de IPS Teofan, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si soborul de preoti si diaconi care-l insotesc, precum si de preotul Statului Miajor al Fortelor Navale, Dumitru Bostan. Nu au lipsit nici intalnirile cadetilor cu IPS Teofan, prilej cu care au putut afla mai multe lucruri din istoria Sfantului Munte Athos.

20-22 iulie 2013: Portul Tuzla, Turcia

Escala la Tuzla

          Marsul NS Mircea din acest an are doua componente foarte importante: prima, cea mai importanta pentru activitatea Fortelor Navale vizeaza pregatirea practica a studentilor si elevilor institutiilor de invatamant de marina. A doua componenta o reprezinta reintoarcerea la traditii a marinarilor militari prin includerea Sfantul Munte Athos – liant al ortodoxiei de pretutindeni si centru prin excelenta al monahismului ortodox - printre escalele spirituale ale celor mai tineri marinari militari romani.
          Pe timpul escalei in Portul Tuzla, comanda Academiei navale a efectuat vizite la bordul velierului romanesc.
          De asemenea o delegatie condusa de contraamiralul de flotila dr. Corneliu Bocai, comandantul marsului a fost primita de comandantul Academiei Navale, contraamiralul Adnan Öbzal iar cadetii romani au putut vizita facilitatile oferite de academia turca. Velierul romanesc a constituit un punct de atractie pentru personalul Academiei Navale din Tuzla, care l-a vizitat intr-un numar foarte mare. Nava romaneasca a parasit astazi 22 iulie portul Tuzla, indreptandu-se spre Muntele Athos.
          Programul escalei a fost destul de dens, imbinand atat activitatile de reprezentare pe plan militar, cu cele de reprezentare pe plan bisericesc si cu vizitele efectuate la unele din locurile cele mai frumoase din Istanbul. Este remarcabila organizarea escalei si facilitatile oferite de comanda Academiei Navale din Tuzla pe timpul acesteia, care au permis cadetilor sa se deplaseze in siguranta in Tuzla si Istanbul.

19-20 iulie 2013: Portul Tuzla, Turcia

Cap compas Tuzla!

          Prima etapa a marsului anual de instructie al Navei scoala "Mircea" cu cadetii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si Scolii Militare de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ioan Murgescu" s-a incheiat cu succes.
          Deoarece perioada marsului este relativ scurta, activitatile de instruire practica au inceput inca dupa ce nava a dublat farul de iesire din portul Constanta si a luat drum spre strimtoarea Bosfor. Recunoasterea reperelor de la coasta, utilizarea sextantului pentru determinarea punctului navei si compararea lui apoi cu cel dat de aparatura de la bordul navei, sedintele de instruire in domeniul comunicatiilor navale s-au desfasurat la bord sub atenta indrumare a instructorilor. Seriozitatea a fost un element de baza al activitatilor de practica deoarece nu exista parctic timp de repetari si fiecare procedura, fiecare punct din programa de practica trebuie indeplinit din prima. Iar de la unele din sedintele de practica nu au lipsit nici clericii aflati la bord. Vremea frumoasa a permis desfasurarea antrenamentelor de urcare in arborada si de desfasurare pe vergi.
          Tranzitul stramtorii Bosfor a fost un element inedit pentru elevi si studenti dar si pentru clerici, cu totii admirand privelistea oferita de orasul asezat pe cele doua continente. Dupa aproape 30 de ore de mars, NS Mircea, comandata de comandorul Gabriel Moise, a acostat sambata, 20 iulie, in Tuzla. 
          Sambata 20 iulie, o delegatie condusa de contraamiralul de flotila dr. Corneliu Bocai, comandantul marsului si IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a fost primita de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului Noua Roma si Patriarh Ecumenic. Patriarhia Ecumenica a Bizantului este un Stat-Biserica, asemeni celei a Vaticanului.
          In cadrul discutiilor au fost punctate relatia speciala dintre marina si biserica, istoria marsurilor marinarilor militari pe Muntele Athos, precum si oportunitatea ivita in acest an, ca o copie a icoanei Promdromita sa parcurga pe apa drumul pe care sfanta icoana, pictata la Iasi l-a facut cu 150 de ani in urma. 
          A fost poate cea mai importanta vizita ecumenica facuta de o delegatie a Fortelor Navale in Biserica Ortodoxa.

19 iulie 2013: Plecarea Navei Scoala "Mircea"

          Nava scoala "Mircea" va efectua, in perioada 19 iulie – 3 august 2013, marsul anual de instructie cu cadetii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ioan Murgescu". Pe timpul acestui mars, NS "Mircea" va face escale in porturile Istanbul (Turcia) si Salonic (Grecia). Alaturi de cadetii romani, la bordul navei-scoala se vor instrui si cate doi cadeti din Turcia, Polonia si Bulgaria.

          Locotenent comandor Mihai EGOROV, ofiterul de informare si relatii publice al navei scoala MIRCEA, pe timpul participarii acesteia la Marsul anual de instructie.