0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"


NAVA-SCOALA "MIRCEA",
"AMBASADORUL ONORIFIC IN SERVICIUL ROMANIEI",
REVINE ACASA


Nava-scoala "Mircea", cel mai longeviv ambasador al Romaniei pe marile si oceanele lumii, va acosta miercuri, 7 august, ora 11.00, in Portul Militar Constanta, incheind astfel marsul istoric dedicat implinirii a 80 de ani de la intrarea velierului in serviciul Marinei Militare Romane.

In perioada 5 mai - 7 august, nava-scoala "Mircea" a parcurs peste 8.500 mile marine in 93 de zile de mars si a acostat in 12 porturi, unde au urcat la bord peste 12.000 de vizitatori. Un moment aparte a avut loc in portul Hamburg, acolo unde a fost construit velierul si de unde, in urma cu 80 de ani, a pornit spre Romania. In ziua de 27 iunie, in prezenta sefilor fortelor navale romane si germane, a ambasadorului Romaniei in Germania si a atasatilor apararii din tarile care au avut cadeti la bord pe parcursul marsului, a directorului Santierului Blohm&Voss si a autoritatilor civile ale Landului Hamburg, a avut loc ceremonia care a marcat actul de nastere a renumitului velier romanesc. De asemenea, cu prilejul ceremoniei de la Hamburg, nava-scoala "Mircea" a primit din partea ministrului Apararii Nationale titlul de "Ambasador onorific in serviciul Romaniei".

Echipajul navei a fost format din 179 de membri, dintre care 57 de studenti de anul II ai Academiei Navale "Mircea cel Batran", 32 de elevi din anul I de la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu", carora li s-au alaturat 14 cadeti straini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franta, Polonia, Portugalia, Turcia si Ucraina.

*****

Jurnalistii interesati sa participe la ceremonia de acostare a navei sunt rugati sa isi anunte prezenta pana marti, 6 august, ora 14,00, la nr. de telefon 0744-362859 sau pe mail, la contact@anmb.ro. Ei vor fi asteptati miercuri, 7 august, intre orele 10.00 - 10.30, la intrarea in Portul Militar Constanta.

Nava-scoala "Mircea" a facut escale in porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franta), Rouen (Franta), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) si Istanbul (Turcia).



Ultima actualizare: 05 August 2019