0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

145 DE ANI DE INVATAMANT ROMANESC DE MARINA


Academia Navala "Mircea cel Batran" aniverseaza vineri, 17 noiembrie, 145 de ani de la infiintare. Evenimentul va fi marcat printr-o serie de activitati organizate in perioada 14-17 noiembrie.
          Marti, 14 noiembrie, intre orele 12.00-14.00, Asociatia Studentilor Academiei Navale "Mircea cel Batran" si studentii Universitatii Maritime Constanta organizeaza workshop-ul "De la tarm la tarm".
          Miercuri, 15 noiembrie, in intervalul orar 12.00-14.00, vor fi prezentate volumele "Pagini de istorie militara" - Andeea CROITORU, "Eroii neuitati din adancuri, Razboiul submarin in Marea" - Cdor.(r) dr. Ioan  Damaschin si "De la Vedea la Marea Neagra"- Cam. fl. (r) Nicolae STEFAN. In continuare, studentii civili si militari vor participa la workshop-ul intitulat "Excelenta prin absolventi".
          Joi, 16 noiembrie, in intervalul orar 13.00-14.00, va fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa, comandorului prof.univ.dr. TOMASZ SZUBRYCHT, rectorul Academiei Navale din Gdynia, din Polonia, precum si titlul de Profesor Emerit, contraamiralului de flotila (r) dr. VERGIL CHITAC.
          Vineri, 17 noiembrie, ora 10.00, Academia Navala "Mircea cel Batran" va  organiza ceremonialul militar "145 de ani de invatamant romanesc de marina", iar in intervalul orar 09.00-18.00, va avea loc cea de-a V-a editie a Workshop-ului "Cercetare si expertiza la Constanta", organizata de Asociatia Generala a Inginerilor din Romania.

Jurnalistii interesati sa asiste la activitatile din 14, 15, 16 si 17 noiembrie vor fi asteptati la sediul Academiei Navale "Mircea cel Batran" cu cel putin 10 minute inainte de inceperea activitatilor.

***

Infiintata la Galati in anul 1872, scoala Flotilei a reprezentat, in contextul cresterii rolului flotei militare si civile, primul pas spre institutionalizarea unor forme adecvate de formare a cadrelor militare de Marina, precum si racordarea invatamantului de specialitate la solicitarile practicii sociale si ale invatamantului national.
          Ideea nasterii unei scoli superioare de profil a fost sustinuta multa vreme, dar abia in anul 1909, a fost infiintata scoala Navala Superioara, la Constanta. Organizarea Sectiei Marina de Comert, in cadrul aceleiasi institutii, in anul 1938, nu a reprezentat decat un raspuns al evolutiei a invatamantului de marina.
          Dupa multe transformari, in august 1973, a luat nastere Institutul de Marina "Mircea cel Batran", in urma fuziunii celor doua ramuri ale pregatirii puterii maritime nationale, iar in anul 1990 s-a transformat in Academia Navala "Mircea cel Batran", institutie destinata pregatirii si perfectionarii ofiterilor ingineri pentru Fortele Navale si pentru Marina Comerciala.
          Spatiul educational european, convenit cu ocazia Acordului de la Bologna, pune in concordanta obiectivele invatamantului de marina cu cerintele beneficiarilor academiei, Ministerul Apararii Nationale si Autoritatea Navala Romana. Prin planurile de invatamant pe care Academia Navala "Mircea cel Batran" le pune in aplicare, se raspunde exigentelor Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare. In acelasi timp, calitatea de natiune membra a NATO a impus adaptarea planurilor de invatamant militar la cerintele de compatibilitate si interoperabilitate intre aliati.
          Faptul ca  ofiterii absolventi se ridica la "nivelul mondial de pregatire" este confirmat de orientarea selectiva a companiilor maritime pentru recrutarea de personal navigant brevetat, provenit de pe bancile academiei navale constantene, profesionalismul ofiterilor romani participanti la misiuni internationale, cat si de faptul ca numerosi licentiati ai acestei respectabile institutii au urcat merituos pe cele mai de sus trepte ale ierarhiei militare si sociale: comandanti de arma, de unitati si mari unitati, amirali, academicieni, oameni de stiinta, cadre universitare, pictori, scriitori, comandanti de cursa lunga, manageri de flote, directori de companii de shipping si crewing, demnitari de stat sau parlamentari.
          Prin rezultatele sale notabile, dar si prin nenumaratele promotii de ofiteri specialisti, apreciati in tara si in strainatate, prin rezultatele foarte bune obtinute de studenti la sesiunile de comunicari stiintifice si la concursurile profesionale, artistice sau sportive organizate la nivel national sau prin diversificarea relatiilor de parteneriat cu institutii similare din alte state, Academia Navala "Mircea cel Batran"si-a consolidat statutul de principal exponent al invatamantului romanesc de marina, dar si un nume emblematic pentru scoala superioara romaneasca.

***

Personalitate marcanta a comunitatii academice din Polonia, rectorul Academiei Navale din Gdynia, comandorul prof.univ.dr. TOMASZ SZUBRYCHT este doctor in stiinte militare, cu contributii recunoscute la nivel international in dezvoltarea invatamantului si cercetarii de marina.
          Decernarea titlului de Profesor Emerit contraamiralului de flotila (r) dr. VERGIL CHITAC, fost rector al Academiei Navale "Mircea cel Batran", reprezinta recunoasterea rezultatelor remarcabile, obtinute de-a lungul carierei didactice si de cercetare stiintifica in domeniul ingineriei navale.


Ultima actualizare: 14 Noiembrie 2017