0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

ZIUA MARINEI ROMANE


In anul Centenarului, Fortele Navale Romane organizeaza Ziua Marinei Romane in sapte orase din tara.
           Statul Major al Fortelor Navale marcheaza aniversarea Zilei Marinei Romane printr-o serie de evenimente, la care vor participa mii de marinari militari, zeci de nave si numeroase aparate militare de zbor.
           Ziua Marinei Romane a fost organizata pentru prima data in anul 1902, la Constanta, la data de 15 august, cu prilejul sarbatoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar in anul 2009 aceasta zi a fost declarata sarbatoare nationala. In anul Centenarului Marii Uniri, sarbatoarea marinarilor a devenit un amplu festival al marii si al traditiilor marinaresti, iar orasul Constanta este nu numai poarta principala de iesire a tarii noastre la Oceanul Planetar, ci este si capitala Marii Negre pentru toti romanii.
           Ziua Invatamantului de Marina va fi marcata luni, 6 august, incepand cu ora 18.00, pe faleza din Constanta, unde reprezentantii institutiilor de invatamant militar de marina vor prezenta ofertele educationale ale Academiei Navale "Mircea cel Batran", Scolii Militare de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu", Scolii de Aplicatie a Fortelor Navale "Viceamiral Constantin Balescu" si, in premiera, pe cele ale Colegiului National Militar "Alexandru Ioan Cuza". Publicul prezent se va putea bucura, timp de doua ceasuri, si de muzica marinarilor militari. 
           Sambata, 11 august, este Ziua Portilor Deschise in porturile militare. Zeci de nave si de ambarcatiuni, armamente si echipamente militare isi vor astepta vizitatorii la Constanta (orele 09.00-18.00), la Mangalia si Tulcea (orele 10.00-13.00), iar publicul din Braila va putea sa viziteze navele militare acostate in zona falezei Dunarii (Moara Violattos), intre orele 10.00-13.00. La Muzeul National al Marinei Romane din Constanta, intrarea va fi libera intre orele 09.00-17.00, sambata, 11 august, si miercuri, 15 august.
           Exercitiul naval Fortele Navale Romane 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, intre orele 10.00-12.30, la Constanta, Mangalia, Braila si Tulcea. Activitatile specifice vor continua, intre orele 13.00-15.00, in Portul Tomis din Constanta, unde marinarii militari vor organiza jocuri si concursuri traditionale marinaresti. Ziua se va incheia cu concertul Muzicii Militare a Fortelor Navale, sustinut pe faleza din Constanta, incepand cu ora 20.00, iar marinarii militari se vor retrage cu torte, in intervalul orar 21.00-23.00, in orasele Constanta si Mangalia.


Ultima actualizare: 07 August 2018