0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

NAVA-SCOALA "MIRCEA" OFERĂ FORTELOR NAVALE INCA O GENERATIE DE MARINARI MILITARI


Nava-Scoala "Mircea" se va intoarce acasa joi, 5 iulie, ora 11.00, in Portul Militar Constanta. Dupa 31 de zile, dintre care 21 pe mare si 10 in porturile Bari, Tivat si Pireu, marsul international de instructie desfasurat pentru pregatirea cadetilor germani si romani va ajunge la final.

Sub protectia spiritului "Mircea", in timpul parcurgerii celor peste 2.400 de mile marine, tinerii romani si germani au avut ocazia sa simta marea si ceea ce inseamna viata la bordul unei nave militare. Instructorii de la bordul navei au transmis viitorilor marinari cunostintele de baza necesare pentru a fi parte a unui echipaj, dar si respectul si profesionalismul de care acestia trebuie sa dea dovada in viitoarea lor cariera militara.

Cei aproximativ 100 de cadeti se vor intoarce in Romania marinari, botezati cu acordul Zeului Neptun, dar si absolventi ai stagiului de practica, dupa ce au sustinut colocviul final in timp ce traversau, in drum spre Constanta, stramtoarea Dardanele. Aceste noi reusite nu ar fi putut fi posibile fara cursurile si fara lucrarile de matelotaj efectuate in Marea Neagra, fara urcatul in arborada in Marea Marmara, fara navigatul pe vele in albastrul Marii Egee, fara scoala de rame desfasurata in Marea Adriatica si fara realizarea exercitiilor de abandonul navei, cu lasarea plutei la apa si urcarea in aceasta in largul Marii Ionice.

Cei aproape 200 de membri ai echipajului, instructori si cadeti, au avut si misiunea de a reprezenta tara noastra si de a consolida statutul de Ambasador onorific al Romaniei pe marile si oceanele lumii, pe care Nava-Scoala "Mircea" il detine de 79 de ani, timp in care a format zeci de generatii de navigatori pentru Marina Militara.

Primul voiaj de instructie al acestui an a insemnat, pe langa pregatirea cadetilor, si un moment important pentru istoria octogenara a navei, prin tiparirea numelui comandorului Mircea TARHOACA in lista comandantilor. Acesta este membru al echipajului inca din anul 2008, timp in care a ocupat mai multe functii la bordul navei, iar distantele parcurse au insumat peste 48.000 de mile marine. Comandorul Gabriel Ioan MOISE, comandant al navei in ultimii 12 ani si membru al echipajului de peste doua decenii, perioada in care a traversat de doua ori Oceanul Atlantic, a fost alaturi de fostul sau echipaj, in ultimele 31 de zile, din postura de comandant al marsului.

Jurnalisti interesati sa participe la ceremonia de sosire a navei sunt asteptati joi, 5 iulie, la ora 09.45, in Portul Militar Constanta. Confirmarea participarii la activitate va fi transmisa pe adresa de e-mail relatiipublice@anmb.ro, pana miercuri, 04 iulie, ora 14.00.


Ultima actualizare: 04 Iulie 2018