0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

NAVA-SCOALA "MIRCEA" SE INTOARCE ACASA


Cel mai longeviv ambasador al Romaniei pe marile si oceanele Lumii isi incheie vineri, 22 septembrie, marsul anual de instructie, inceput in urma cu patru luni, in timpul caruia a parcurs 10.000 de mile marine si a facut escale in 11 porturi din noua tari europene.
          Obiectivul principal al marsului a fost instruirea in domeniul Navigatiei si practicii marinaresti a viitorilor ofiteri si maistri militari de marina, in prezent studenti Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevi ai Scolii Militare de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu".
          Cadetii si echipajul navei-scoala "Mircea" au reprezentat cu onoare Romania la doua evenimente nautice de prestigiu. Primul eveniment, "Sail Den Helder 2017", a avut loc in portul Den Helder din Olanda, cu prilejul aniversarii Zilelor Fortelor Navale Olandeze, iar cel de-al doilea eveniment la care au participat marinarii romani a fost Competitia nautica "The Tall Ships Races 2017", ce s-a desfasurat intre porturile Halmstadt (Suedia), Kotka (Finlanda) si Turku (Finlanda), cu ocazia celebrarii a 100 de ani de independenta a Finlandei. Totodata, echipajul navei a efectuat vizite oficiale la Academiile Navale din Olanda, Germania, Polonia, Portugalia si Spania, ca o confirmare a bunelor relatii ale Academiei Navale "Mircea cel Batran" cu institutiile similare europene.
          In premiera, 110 cadeti germani s-au instruit anul acesta la bordul navei-scoala "Mircea", in timpul marsului de instructie, alaturi de cadetii romani si de alti opt cadeti din Bulgaria, China, Grecia si Polonia, fapt ce demonstreaza recunoasterea profesionalismului marinarilor militari romani pe plan international.

*****

Jurnalistii interesati sa participe la ceremonia de sosire a navei sunt asteptati vineri, 22 septembrie, la ora 09.15, in Portul Militar Constanta, iar confirmarea pentru participarea la activitate va fi transmisa pe adresa de e-mail relatiipublice@anmb.ro, pana joi, 21 septembrie, ora 14.00.

 

*****

Nava-scoala "Mircea" a plecat din portul Constanta la data de 23 mai si a facut escale in porturile Ajaccio (Franta), Vigo (Spania), Den Helder (Olanda), Halmstadt (Suedia), Kotka (Finlanda), Turku (Finlanda), Gdynia (Polonia), Wilhelmshaven (Germania), Lisabona (Portugalia), Palma de Mallorca (Spania) si Souda (Grecia).
          "MIRCEA" este un velier clasa A tip Bark, cu trei catarge (cel mai mare avand inaltimea de 44 de metri deasupra apei) si cu 23 de vele ce insumeaza o suprafata totala de 1.750 metri patrati. Nava a fost construita in perioada 1938-1939 la Santierul Naval "Blohm & Voss" din Hamburg, Germania. Din seria sa, mai fac parte navele "Eagle" - SUA, "Gorch Fock I" - Germania, "Gorch Fock II" – Germania si "Sagres" - Portugalia.


Ultima actualizare: 20 Septembrie 2017