0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Mesajul Comandantului (Rectorului) Academiei Navale "Mircea cel Batran" adresat cu ocazia deschiderii anului universitar 2015 - 2016 - 01 octombrie 2015



Domnule ministru al apararii nationale,
Domnule amiral, Sef al Statului Major al Fortelor Navale,
Distinsi invitati,
Onorata asistenta,
Stimati colegi si dragi studenti,

          Bine ati venit! Fie ca va aflati astazi aici in calitate de invitati si va multumesc pentru aprecierea si onoarea pe care ne-ati adus-o fiind alaturi de noi, fie ca reveniti dupa frumoasa vacanta de vara, fie ca incepeti acum viata de student, va marturisesc cu sinceritate bucuria de a participa impreuna la deschiderea anului universitar 2015 -2016.

          Bucuria o datorez in special celor mai noi membri ai familiei noastre academice, care ne redau energia si sperantele de a imbunatati continuu calitatea invatamantului din Academia Navala "Mircea cel Batran". Emotia, setea de cunoastere, puterea de munca si dorinta de afirmare caracteristice studentilor de anul I, coroborate cu raspunderea si responsabilitatea pe care ni le-am asumat, ne insufla motivatia atat de necesara in atingerea obiectivelor pe care ni le propunem an de an. Felicitari dragi boboci, pentru promovarea cu succes a examenului de admitere! Cu totii va doriti o cariera remarcabila in acest domeniu special, dedicat apararii hotarelor de apa sau industriei maritime. Cu toate acestea, acum, la inceput de drum, as dori sa reamintesc tuturor deviza Academiei Navale, care nu este deloc intamplatoare: Ad augusta per angusta -Pe drumuri trudnice ajungi la rezultate stralucite. Aveti de parcurs asadar un traiect ascendent, formator, care si-a probat valoarea in cei 143 de ani de invatamant romanesc de marina, la sfarsitul caruia veti avea competentele si abilitatile specifice unui lider si profesionist de exceptie. In acelasi timp, va vom forma ca cetateni activi si responsabili, de care orice comunitate are si va avea nevoie, la fel ca si societatea romaneasca in ansamblul ei.

          Distinsi invitati si membri ai comunitatii academice,

          Orice inceput de nou an universitar beneficiaza de rezultatele obtinute anterior, care prin insumarea lor genereaza programe de studii mai performante, actualizate conform cerintelor mereu in schimbare ale colaboratorilor nostri. Spre exemplu, anul acesta am primit reconfirmarea nivelului superior de calitate a invatamantului desfasurat in Academia Navala, in urma evaluarii institutionale externe din partea Agentiei Romane de Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior, care ne-a acordat, din nou, calificativul maxim "grad de incredere ridicat". Eforturile tuturor membrilor comunitatii noastre au determinat ca Academia Navala "Mircea cel Batran" sa fie in fruntea plutonului de universitati din Constanta, daca nu chiar prima, privit din perspectiva calitatii proceselor de educatie si instruire. Tocmai de aceea, dumneavoastra, studentii de anul I, veti beneficia de planuri de invatamant nou acreditate, adaptate si mai bine formarii competentelor ofiterilor de marina militara sau comerciala, necesare nu acum, dar peste 4 ani.

          Colaborarile cu institutii de invatamant superior din strainatate, prin intermediul unor proiecte cu finantare externa si participarea activa la spatiul european al invatamantului superior, au fost in centrul atentiei noastre. In anul care tocmai s-a incheiat, circa 150 de studenti si 25 de cadre didactice au participat la stagii de pregatire sau diverse manifestari stiintifice in academii navale si universitati maritime din Bulgaria, Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ucraina, chiar pana si in Japonia. In plus, ca in fiecare an, majoritatea studentilor care se pregatesc pentru a deveni ofiteri de marina comerciala, au efectuat stagii de practica la companii de transport maritim, navigand pe tot intinsul oceanelor lumii.

          Activitatile internationale ale Academiei Navale "Mircea cel Batran" presupun un schimb educational si stiintific reciproc, astfel ca scoala noastra este nu numai beneficiar, dar si furnizor de educatie de nivel european. Anul acesta 32 de studenti din 8 tari europene si chiar din China au studiat si s-au antrenat in campusul academiei, in bazele de instruire sau la bordul Navei Scoala "Mircea".

          Vorbind despre Nava Scoala "Mircea", simbol national care poarta faima Romaniei peste tot in lume, profit de prezenta domnului ministru Mircea Dusa, si imi exprim gratitudinea, pentru atentia si sprijinul pe care Domnia sa personal, le acorda intretinerii si modernizarii permanente a acestei nave unice.

          Va rog domnule ministru sa fiti generos in continuare si sa sprijiniti un vis etern al nostru, un tour de monde pe care bricul "Mircea" e capabil si necesar sa il faca. Un tur al lumii bine pregatit, cu acostari in marile porturi ale lumii, face cat sute de actiuni destinate construirii unei imagini a Romaniei in lume.

          O alta premiera pentru institutia noastra este calitatea de membru in Consortiul universitar militar nou constituit. Incepand de astazi, Academia Navala impreuna cu Universitatea Nationala de Aparare, Academia Tehnica Militara, Academia Fortelor Terestre si Academia Fortelor Aeriene, isi vor coordona eforturile de planificare si implementare a invatamantului militar superior, astfel incat competentele de lideri militari ale absolventilor nostri, sa se armonizeze conform obiectivelor de modernizare a Armatei Romaniei.

          Distins auditoriu,

          In anul universitar ce incepe astazi, vom reevalua si remodela programele de studii de licenta de la forma Frecventa Redusa si studiile masterale, adaugand noi elemente de continut, pentru a le face din ce in ce mai bune si mai dorite de studenti.

          Am aderat fara rezerve la filozofia europeana de "educatie pe tot parcursul vietii" si o aplicam consecvent, de ani buni. Vom dezvolta continuu portofoliul de cursuri din cadrul Departamentului de Formare Continua a Resurselor Umane oferind colaboratorilor nostri, studentilor dar si publicului larg, posibilitati de dezvoltare personala prin cursuri de initiere, perfectionare sau specializare in domeniul naval.

          Vom fi proactivi in cadrul aliantelor strategice pe care le-am construit cu partenerii din armata si din mediul economic si social, din tara si din strainatate.

          Va asigur ca Academia Navala "Mircea cel Batran" va fi o generoasa Alma Mater, prin cadrele didactice cu mare experienta si dedicatie si prin infrastructura de exceptie de care dispunem.

          Dragi studenti,

          Studiile si activitatile conexe pe care le desfasurati in Academie stau sub trei atribute: traditie, profesionalism, aventura. Traditie inseamna vocatia de marinar a romanilor, iar institutia noastra va continua sa fie farul cunoasterii, stiintei si promovarii acestei profesii cu totul speciala. Profesionalism inseamna o pregatire inter-disciplinara intensa, dublata de trasaturi moral-volitive, pe romaneste de taria de caracter necesara lucrului intr-un mediu foarte solicitant, adeseori ostil. Aventura inseamna sa fiti constienti de faptul ca nu s-a construit pana acum si probabil nu se va construi vreodata o nava care sa opereze in conditii de siguranta 100%.

          Va invit sa va folositi energia specifica tineretii, spre acumularea cat mai temeinica a cunostintelor si deprinderilor necesare unui ofiter de marina competent si sa exploatati la maximum potentialul educational al scolii noastre. Noi va vom oferi toata experienta noastra si toate mijloacele necesare devenirii voastre personale si profesionale.

          Dragi membrii ai comunitatii universitare,

          Succesele implinite si cele dorite sunt rezultatul muncii tuturor membrilor familiei noastre. Fiti asadar parte activa a vietii academice cu toate aspectele ei si haideti sa construim impreuna viitorul pe care ni-l dorim! Va multumesc pentru atentie si va urez Vant bun din pupa!



Ultima actualizare: 01 Octombrie 2015