0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

"Vant bun din pupa"
La Multi Ani! MIRCEA

A fost un simbol. O afirmare a
 suveranitatii noastre pe apa –
"Mircea" era Romania
Jean Bart

 

Astazi, 17 mai, Nava Scoala Mircea aniverseaza 76 de ani de existenta. Odata cu intrarea in serviciu a Bricului MIRCEA in 1882, - prima nava scoala romaneasca capabila sa navige in orice conditii pe mari si oceane, - un spirit nou, spiritul MIRCEA s-a impus treptat in randul marinarilor romani. Dezideratul ca scoala romaneasca de marina sa aiba o nava scoala cu vele, care sa continue traditia inceputa inca din anul 1882 s-a implinit la 17 mai 1939 cand nava scoala MIRCEA construita la Santierele Navale "Blohm und Voss" din Hamburg intra in serviciul Marinei Regale Romane.

76 de ani in care promotiile de ofiteri si maistri militari si-au facut ucenicia pe MIRCEA si s-au identificat mandri cu nava scoala, facand ca marina romana sa aiba o distinctie proprie in cadrul fortelor armate ale Romaniei. "Servesc marina, servesc patria" a fost dintotdeauna gandul unanim al echipajului si al cadetilor ce au deprins tainele marinariei. Departe de tara, de casa si de cei dragi, toti au gasit la MIRCEA marea familie care i-a sprijinit la bine si la greu, actionand cu solidaritate si profund atasament fata de marina romana si fata de tara.  In cei 76 de ani de existenta, MIRCEA a fost o adevarata scoala a vietii pe mare, unde toti cei care s-au instruit la bord au devenit lideri in Fortele Navale Romane si in societatea romaneasca, pentru ca aici se formeaza acel spirit Mircea care, pe langa cunostintele teoretice si deprinderile practice intrinseci, contine puternicele valori morale ale muncii de echipa: responsabilitate, respect reciproc si sacrificiu de sine.

Cu ocazia acestui eveniment la bordul navei scoala Mircea a avut loc lansarea cartii "Cel dintai voiaj al NS Mircea", scrisa de contraamiralul de flotila prof. univ. Dr. ing. Vergil Chitac, comandantul Academiei Navale "Mircea cel Batran" si de Dr. Mariana Pavaloiu.

Cartea cuprinde marturiile din jurnalele de bord ale cadetilor de la acea vreme care au efectuat voiajul de instruire cu Nava Scoala Mircea in Marea Mediterana in 1939.

De asemenea, a fost lansat si albumul "Prodromita - 150" realizat de Contraamiral (r) Corneliu Bocai, dupa vizita echipajului Navei Scoala Mircea la Schitul Romanesc Prodromu, de pe Sfantul Munte Athos.

La implinirea celor 76 de ani de existenta, dorim navei scoala MIRCEA lungime de zile, pline de satisfactii si impliniri, iar bravului echipaj sanatate, curaj si maiestrie, pentru a putea adauga noi pagini la glorioasa istorie a vesnic tanarului MIRCEA.

"Vant bun din pupa"
La Multi Ani!


Ultima actualizare: 17 Mai 2015