0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

La Multi Ani MIRCEA!
"Vant bun din pupa"

Odata cu intrarea in serviciu a Bricului MIRCEA in 1882, - prima nava scoala romaneasca capabila sa navige in orice conditii pe mari si oceane, - un spirit nou, spiritul MIRCEA s-a impus treptat in randul marinarilor romani. Dezideratul ca scoala romaneasca de marina sa aiba o nava scoala cu vele, care sa continue traditia inceputa inca din anul 1882 s-a implinit la 17 mai 1939 cand nava scoala MIRCEA construita la Santierele Navale "Blohm und Voss" din Hamburg intra in serviciul Marinei Regale Romane.
Au trecut, iata, 75 de ani de la acel moment si ne bucuram ca MIRCEA si-a capatat in constiinta celor care s-au pregatit la bordul sau, dar si a opiniei publice, un loc binemeritat.
Acesti ani au constituit pentru MIRCEA tot atatea incercari. Viata sa a fost sinuoasa, asemenea valurilor marii. A trait bucuriile unor marsuri de neuitat in Marea Neagra, cu vizitarea principalelor porturi riverane, voiaje in Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, purtand la pic, cu cinste, pavilionul tricolor. Cele trei traversade din anul 1976, 2004 si 2009 au fost cele mai lungi si complexe marsuri din existenta sa starnind aprecieri elogioase.
A trait si clipe de deznadejde, din care cu greu se intrezarea o iesire favorabila. Sansa lui a stat, in acele momente grele, in mainile si mintile celor pe care i-a format ca marinari, ca barbati, ca oameni destoinici.
Echipajul navei, sub conducerea unui comandant cu mare experienta, reprezinta acel nucleu in jurul caruia viitorii ofiteri si maistri militari de marina dobandesc tainele navigatiei cu vele, invata ce inseamna lucrul in echipa altfel spus "puntea lui MIRCEA a fost si este cea mai folositoare scoala".
De ziua sa, MIRCEA executa o misiune de mare raspundere, incununata de participarea la Competitia nautica "SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014" si de prezenta la evenimente importante pentru istoria tarilor pe care le va vizita.
Animati de spiritul competitiei si de sentimente de atasament fata de nava si de pavilionul national, echipajul si cadetii aflati la bord vor depune toate eforturile pentru a demonstra ca scoala romaneasca de marina constituie un excelent exemplu al compatibilitatii crescande a Fortelor Navale Romane in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.
La implinirea celor 75 de ani de existenta, dorim navei scoala MIRCEA viata lunga, plina de satisfactii si impliniri, iar bravului echipaj sanatate, curaj si maiestrie, pentru a putea adauga noi pagini la glorioasa istorie a vesnic tanarului MIRCEA.
"Vant bun din pupa"
La Multi Ani!

Ultima actualizare: 16 Mai 2014