0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Spiritul "MIRCEA" la implinirea a 73 de ani

           Odata cu intrarea in serviciu a Bricului "Mircea" in 1882 - prima nava scoala romaneasca capabila sa navige in orice conditii pe mari si oceane - un spirit nou, spiritul "Mircea" s-a impus treptat in randul marinarilor romani. Dezideratul ca scoala romaneasca de marina sa aiba o nava scoala cu vele, care sa continue traditia inceputa inca din anul 1882 s-a implinit la 17 mai 1939 cand Nava Scoala "Mircea" construita la  Santierele Navale "Blohm und Voss" din Hamburg intra in serviciul Marinei Regale Romane.
           In cei 73 de ani de activitate in slujba invatamantului romanesc de marina, "Mircea" a inscris in jurnalul sau un bilant de invidiat: marsuri de practica in Marea Neagra, cu vizitarea principalelor porturi riverane, voiaje in Marea Mediterana si Oceanul Atlantic. Cele trei traversade, din anul 1976, 2004 si 2009 au reprezentat cele mai lungi si complexe marsuri din cariera sa.
           Echipajul navei, sub conducerea unui comandant cu mare experienta, reprezinta acel nucleu in jurul caruia viitorii ofiteri si maistri militari de marina au dobandit tainele navigatiei cu vele, au cunoscut ce inseamna lucrul in echipa altfel spus "puntea lui Mircea  a fost si este cea mai folositoare scoala".
           Pe mari si oceane, in toate porturile vizitate, "Mircea" a reprezentat cu cinste marina si pavilionul tricolor, constituindu-se intr-un autentic ambasador al Romaniei.
           Astazi, la  implinirea celor 73 de ani, uram navei scoala MIRCEA viata lunga si fructuoasa, iar bravului sau echipaj sanatate, curaj si maiestrie si urarea traditionala "Vant bun din pupa".

 
 
         

Ultima actualizare: 14 Mai 2012