0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

PARTICIPAREA NAVEI SCOALA "MIRCEA" LA COMPETITIA INTERNATIONALA "TALL SHIPS ATLANTIC CHALLENGE 2009"

           Nava Scoala "Mircea" a Academiei Navale "Mircea cel Batran", simbolul unei multiseculare traditii nationale marinaresti, va efectua in perioada 12 aprilie – 1 septembrie 2009 marsul anual de instruire practica, urmand a participa la regata "Tall Ships Atlantic Challenge 2009", in Statele Unite ale Americii.
           Itinerariul va cuprinde escale in 9 porturi - Catania, Cadiz, Tenerife, Hamilton, Charleston, Boston, Ponta Delagada, Gibraltar si Iraklion, unde velierul va reprezenta atat Fortele Navale, cat si Romania la toate manifestarile organizate.
           La bord se va afla un echipaj de 190 de persoane, dintre care  63 de studenti si 2 studente de la Academia Navala "Mircea cel Batran", 34 de elevi si 4 eleve de la Scoala Militara de Maistri Militari "Amiral Ion Murgescu". Conform traditiei din ultimii ani, pe timpul marsului, 10 cadeti straini din Croatia, Franta, Turcia si Statele Unite ale Americii se vor ambarca  pentru diferite etape.
           Pe parcursul celor 12.500 de mile marine care vor fi strabatute in Marea Neagra, Marea Egee, Mediterana si Oceanul Atlantic studentii si elevii vor capata noi deprinderi marinaresti si profesionale.
           Ceremonialul ocazionat de plecarea navei va avea loc duminica, 12 aprilie 2009, ora 11.00 in dana militara a Portului Constanta.
           Reprezentantii mass-media interesati sa participe la aceasta ceremonie vor fi asteptati la intrarea in Portul Militar in intervalul orar 10.30 – 10.45.

***

           Nava Scoala "Mircea" a fost contruita in perioada 1938 – 1939 la Santierul Blohm und Voss din Hamburg, Germania.
           Dupa ultima reparatie capitala, finalizata in anul 2002 la Santierul Naval din Braila, "Mircea" a efectuat in fiecare an marsuri de instructie, dupa cum urmeaza:
           In anul 2004 "Mircea" a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oara (prima traversada a avut loc in anul 1976) si a concurat la competitia nautica "Tall Ships Challenge 2004".
           In anul 2005 Nava Scoala "Mircea" a efectuat un mars de instructie in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Nordului, participand la competitia nautica "Tall Ships Race 2005" si la mai multe festivaluri maritime internationale si manifestari jubiliare in Belgia, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Germania si Olanda.
           Marsul de instructie din anul 2006 a fost efectuat in Marea Neagra, Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna si Samsun fiind porturile de escala.
           In anul 2007 Nava Scoala "Mircea" a efectuat un mars de instructie in Marea Mediterana, participand la competitia nautica "Tall Ship Race Mediterranea" si avand escale in porturile - Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon si Genova.
           Anul 2008 a reprezentat un mars de instructie de 115 zile in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Baltica si participarea la trei festivaluri maritime - "L’Armada de Rouen 2008", "La Fete du Brest", si "Hanse Sail Rostock 2008". Cu ocazia "Hanse Sail Rostock 2008" au fost sarbatoriti 50 de ani de la lansarea la apa a "surorii" mai mici a N.S. "Mircea", nava scoala a Marinei Germane, "Gorch Fock".


Ultima actualizare: 10 Aprilie 2009