0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Nava Scoala Mircea se intoarce acasa


            Nava Scoala "Mircea", apartinand Academiei Navale "Mircea cel Batran", revine in portul militar Constanta joi, 18 septembrie, ora 11.00, dupa efectuarea unui mars de instructie de 115 zile in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Marea Nordului si Marea Baltica.
            Inceput pe data de 26 mai, marsul a totalizat peste 9400 mile marine parcurse si a cuprins 10 escale in porturile Cagliari, Malaga, Rouen, Brest, Rotterdam, Copenhaga, Rostock, Fowey, Lisabona si Valletta.
            La bordul navei s-au aflat 32 studenti si 3 studente de la Academia Navala "Mircea  cel    Batran", 43 elevi si 4 eleve ai Scolii  Militare  de  Maistri Militari "Amiral Ion Murgescu", precum  si  6 cadeti   straini  din Ucraina, Croatia, Italia, Turcia, Belgia si Olanda, care s-au instruit in baza programului de colaborari internationale al Academiei Navale "Mircea cel Batran" cu institutiile similare de invatamant superior.
            In cele 42 zile de stationare, echipajul Navei Scoala "Mircea" a participat la trei festivaluri maritime - "L’Armada de Rouen 2008", "La Fete du Brest", si "Hanse Sail Rostock 2008". Deschiderea oficiala a festivalului din orasul Brest, infratit cu municipiul Constanta, a fost efectuata de catre primarul localitatii, domnul Francois Cuillandre, chiar la bordul N.S. "Mircea".  Cu ocazia "Hanse Sail Rostock 2008" au fost sarbatoriti 50 de ani de la lansarea la apa a "surorii" mai mici a N.S. "Mircea", nava scoala a Marinei Germane, "Gorch Fock".
            Ca de fiecare data, "Mircea"s-a bucurat de un numar impresionant de vizitatori, jurnalul de bord consemnand peste 20.000 de persoane.

            Jurnalistii interesati sa ia parte la acest eveniment sunt asteptati joi, 18 septembrie a.c., ora 10.30, in portul militar Constanta.
            Punct de contact si informatii suplimentare: Voicu Oana, tel. 0722/671.962.

***

                Construita intre anii 1938-1939 la Santierul Naval Blohm&Voss din Hamburg, Germania, Nava Scoala "Mircea" reprezinta simbolul traditiilor navale romanesti, aproape toate generatiile de ofiteri si maistri militari de marina instruindu-se la bordul ei in cei 69 de ani de serviciu.
                Dupa ultima reparatie capitala, finalizata in anul 2002 la Santierul Naval din Braila, "Mircea" a efectuat in fiecare an marsuri de instructie, dupa cum urmeaza:
                In anul 2004 "Mircea" a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oara (prima traversada a avut loc in anul 1976) si a concurat la competitia nautica "Tall Ships Challenge 2004", unde s-a clasat pe locul al doilea la una dintre etape si pe locul al cincilea in clasamentul general.

                In anul 2005 Nava Scoala "Mircea" a efectuat un mars de instructie in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Nordului, participand la competitia nautica "Tall Ships Race 2005" si la mai multe festivaluri maritime internationale si manifestari jubiliare in Belgia, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Germania si Olanda.
                Marsul de instructie din anul 2006 a fost efectuat in Marea Neagra, Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna si Samsun fiind porturile de escala.
                In anul 2007 Nava Scoala "Mircea" a efectuat un mars de instructie in Marea Mediterana, participand la competitia nautica "Tall Ship Race Mediterranea" si avand escale in porturile - Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon si Genova.


Ultima actualizare: 16 Septembrie 2008