0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Eveniment

110 ani de la infiintarea Scolii de Aplicatie a Fortelor Navale "Viceamiral Constantin Balescu"

            Vineri, 27 octombrie a.c., ora 12.30, la Academia Navala "Mircea cel Batran" a avut loc festivitatea prilejuita de implinirea a 110 ani de la infiintarea Scolii de Aplicatie a Fortelor Navale. Cu ocazia acestui eveniment a fost dezvelit bustul viceamiralului Constantin Balescu, al carui nume il poarta institutia.
            La activitate au fost invitate sa participe numeroase personalitati militare si civile, reprezentanti ai autoritatilor locale, comandanti ai scolilor de aplicatie ale celorlalte categorii de forte ale Armatei, comandanti de unitati din garnizoanele Constanta si Mangalia, ofiteri in rezerva si in retragere.

***

            Prin Inaltul Decret nr. 1093 din 1896 a fost infiintata, la Galati, "Scoala de Aplicatiune a Sublocotenentilor de Marina", avand ca profesori ofiterii de marina, specializati in flotele straine.
            Odata cu mutarea Scolii Navale in Constanta, in anul 1920, in structura acesteia gasim si Scoala de Aplicatie a carei misiune era de a asigura perfectionarea pregatirii ofiterilor din marina romana. Aceasta institutie functioneaza pana in anul 1950, cand in structura noii Scoli de Ofiteri de Marina, nu mai regasim si Scoala de Aplicatie.
            In anul 1962, in Marina Militara ia fiinta Centrul de Instructie al Marinei cu misiunea principala de a perfectiona cadrele de marina si de a instrui militarii in termen.
            In anul 1990, odata cu transformarea Institutului de Marina "Mircea cel Batran" in Academia Navala "Mircea cel Batran", in structura acesteia ia fiinta Facultatea de Comanda, Stat Major si Tehnica Militara care avea ca misiune perfectionarea prin cursuri a cadrelor militare din Fortele Navale.

            La 1 septembrie 2003, ca urmare a punerii in aplicare a masurilor de aderare a Romaniei la structurile Aliantei Nord - Atlantice, s-a infiintat Scoala de Aplicatie a Fortelor Navale, prin reorganizarea Facultatii de Comanda, Stat Major si Tehnica Militara, in subordinea Academiei Navale "Mircea cel Batran".
            Misiunea de baza a Scolii de Aplicatie a Fortelor Navale este aceea de a mentine la un nivel ridicat procesul de perfectionare si specializare a personalului din unitatile de nave si cele de uscat ale Fortelor Navale si punerea acestui proces in concordanta cu noile structuri organizatorice, cu noile principii si cerinte, in scopul atingerii performantelor si standardelor determinate de integrarea in structurile militare ale NATO.
            Obiectivul fundamental al Scolii de Aplicatie este de a perfectiona pregatirea profesionala si specializarea cadrelor militare si a personalului civil din Fortele Navale prin cursuri de cariera si de nivel.

 
Ultima actualizare: 28 Octombrie 2006