0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

"Mircea" se intoarce acasa

           Marti, 20 septembrie a.c., ora 11.00 , nava scoala "Mircea" va acosta la dana militara a portului Constanta, dupa un mars de instructie in care a strabatut Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Nordului, parcurgand aproape 9.000 de mile marine cu escale in porturi din zece tari europene si africane.
           Inceput pe data de 9 iunie, marsul a indeplinit cu succes obiectivele de reprezentare a Marinei Militare romane in lume si de antrenare a celor 19 studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" si 49 de elevi ai Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu". Acestia si-au completat cunostintele teoretice, perfectionandu-si deprinderile practice marinaresti in conditii reale. Alaturi de studentii si elevii romani, la bord au fost ambarcati, timp de doua luni, si doi studenti bulgari.
           Lucrarile de recompartimentare de la bordul navei au permis ca printre cadeti sa se afle si opt fete care s-au implicat in toate activitatile de la bordul navei si in obtinerea deprinderilor marinaresti cu aceeasi motivatie care le-a determinat sa aleaga meseria de marinar.
           Velierul romanesc a participat la manifestari jubiliare si festivaluri nautice in Belgia, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Germania, Olanda. "Mircea" a reprezentat Romania si Fortele Navale la cea de-a 175-a aniversare a Independentei Regatului Belgiei (Zeebrugge), Centenarul Independentei Norvegiei (Fredrikstad), cursa nautica "Tall Ships Race 2005" si regatele "Sail Bremerhaven" si "Sail Amsterdam".
           Prezenta navei a fost evidentiata in toate porturile de escala. Vizitele reciproce intre comanda navei si autoritatile civile si militare locale, precum si participarea studentilor romani la activitatile culturale si sportive organizate de gazde au fost apreciate in unanimitate. Pe timpul stationarilor nava a fost vizitata de un numar de peste 10.000 de persoane care au exprimat opinii pozitive cu privire la calitatile navei, pregatirea profesionala a echipajului si ospitalitatea personalului de la bord.
           Participarea navei scoala "Mircea" la acest mars de instructie, eveniment nautic de anvergura internationala, a constituit un test deosebit de util pentru echipaj, dovedind inca o data ca actualii si viitorii marinari militari romani sunt capabili sa-si indeplineasca cu demnitate si onoare misiunile, oriunde in lume.

           Accesul publicului si al reprezentantilor mass-media la festivitatea de marti se va face, incepand cu orele 10.00, pe la intrarea secundara in portul militar, situata pe digul de nord.


Ultima actualizare: 19 Septembrie 2005