0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Nava Scoala "Mircea" va participa la competitia nautica
"Tall Ships Race 2005"



            In perioada 9 iunie-20 septembrie 2005 Nava Scoala "Mircea" va efectua un mars de instructie in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Nordului, urmand a participa la competitia nautica "Tall Ships Race 2005" si la mai multe festivaluri maritime internationale si manifestari jubiliare in Belgia, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Germania si Olanda. Nava va mai avea escale in porturi din Italia, Portugalia, Spania si Tunisia.
            Echipajul este format din 160 de membri, dintre care 19 studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" si 49 de elevi ai Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale. Desi in anii anteriori au mai participat la marsuri de pana la doua saptamani, este pentru prima data cand noua persoane de sex feminin vor face parte din echipaj, pentru o actiune de asemenea amploare
            Construita intre anii 1938-1939 la Santierul Naval Blohm&Voss din Hamburg, Germania, Nava Scoala "Mircea" reprezinta simbolul traditiilor navale romanesti, aproape toate generatiile de ofiteri si maistri militari de marina instruindu-se la bord in cei 66 de ani de serviciu.
            In anul 1974 presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu a efectuat, in calitate de student al Institutului de Marina "Mircea cel Batran", un mars de instructie in Marea Mediterana. Cu ocazia vizitei efectuate la bord pe data de 9 ianuarie a.c., domnia sa a declarat: "Datorez lui "Mircea" acea parte din mine care mi-a aratat ca nimic nu este imposibil."
            In anul 1976 Nava Scoala "Mircea" a participat la bicentenarul Independentei Statelor Unite. Anul trecut "Mircea" a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oara in existenta si a concurat la competitia nautica "Tall Ships Challenge 2004", unde s-a clasat pe locul al doilea la una dintre etape si pe locul al cincilea in clasamentul general.
            Ceremonialul ocazionat de plecarea navei va avea loc joi 9 iunie, incepand cu orele 11.15, la Dana Militara a Portului Constanta. Rudele, colegii si prietenii membrilor echipajului vor putea participa la festivitate, accesul tuturor invitatilor fiind permis incepand cu ora 10.30 pe la intrarea secundara in portul militar, situata pe digul de nord.
            Reprezentantii mass-media vor fi asteptati la eveniment in intervalul 10.45-11.10 tot la intrarea secundara. Accesul autovehiculelor civile in dana militara nu va fi permis.

Biroul de relatii publice al Academiei Navale "Mircea cel Batran"
Persoana de contact: Lt. col. ing. Leonard Mocanu tel: 0721-237349

Ultima actualizare: 09 Iunie 2005