MESAJUL COMANDANTULUI (RECTORULUI)
ACADEMIEI NAVALE "MIRCEA CEL BATRAN"
ADRESAT CU OCAZIA DESCHIDERII ANULUI UNIVERSITAR 2010-2011

          Academia Navala "Mircea cel Batran" este cea mai veche si prestigioasa scoala de marina din Romania.
          Traditia institutiei noastre, acumulata in cei 138 de ani din care 56 de invatamant superior, prin eforturile generatiilor de dascali, dar si ale generatiilor de studenti, nu reprezinta insa singurul argument convingator. Academia Navala si-a adus, de-a lungul timpului, o contributie importanta la formarea elitelor Marinei Romane, la dezvoltarea armatei si industriei maritime, reprezentand o valoare nationala ce trebuie conservata si dezvoltata, in raport cu cerintele noi, impuse de societatea bazata pe cunoastere. Astazi, Academia Navala cunoaste un continuu proces de modernizare, aflandu-se intr-un permanent dialog cu societatea romaneasca, cu universitati din tara si din lume de acelasi profil sau asemanator.
          Fiind personal implicat in mai multe proiecte nationale si europene care vor sa prefigureze invatamantul superior si cu deosebire invatamantul superior de marina si cunoscand in detaliu configuratia acestuia din unele tari europene, pot afirma ca in institutia noastra s-a incheiat etapa de creare unui cadru legal de desfasurare a invatamantului si cercetarii compatibil cu cel european si in acelasi timp "cuplarea" acestuia la cerintele beneficiarilor. Ei sunt deopotriva studentii nostri ca si consumatori de educatie si mediul social si economic. Suntem acum intr-un plin proces de realizare a "reformei de sincronizare". Sincronizarea inseamna valorificarea experientei care s-a castigat in alta parte, inseamna organizari, tehnici noi manageriale si de conducere in acord cu progresul tehnologiei informatiei si comunicatiilor.
          Misiunea Academiei Navale a fost gandita ca o imbinare de educatie si cercetare definindu-se prin doi piloni:
          1. Asimilarea fundamentelor culturale si de specialitate;
          2. Formarea specialistilor pentru Fortele Navale si sectorul maritim civil.
          A venit momentul ca sa plasam inovatia in centrul preocuparilor noastre universitare. Uneori ne lasam prea mult furati de rutina zilnica. Prea des tinta cercetarii stiintifice este publicarea in locul rezultatelor cu impact militar si economico–social. Unii inca mai cred ca cercetarea stiintifica este un scop in sine.
          Academia Navala "Mircea cel Batran", ca toate institutiile de invatamant superior din Romania, se confrunta deja cu problema selectivitatii la examenul de admitere din cauza scadererii demografice si concurentei crescute pe piata invatamantului superior, uneori chiar neloiala. Aceasta problema va deveni una de supravietuire. Este limpede ca, din cauza crizei economice, fondurile bugetare au scazut si vor continua sa scada, dar partial ele vor trebui inlocuite de alte fonduri decat bugetul de stat: fonduri europene, programe de cercetare si cooperare bilaterale, etc. E limpede ca este nevoie de inovare pentru a putea progresa.
          Pentru a ramane in competitie pe piata invatamantului superior va trebui:
       - sa atragem studenti printr-o promovare activa si calificata a ofertei educationale;
       - sa crestem ponderea activitatii de cercetare de nivel national si international, ca o conditie a apartenentei la comunitatea stiintifica;
       - sa imbunatatim continuu calitatea proceselor ce se desfasoara in academie, fie ca sunt de invatare, cercetare, prestare servicii, servicii sociale studentesti, administrative, economice,  indreptandu-ne spre conceptul de "calitate totala" pe care Comisia de Evaluare si Asigurare a Calitatii il promoveaza.
          Responsabilitatea noastra centrala, a mea si a Senatului Academiei, este sa   impunem cultura calitatii, sa abordam cu si mai mult curaj obiectivele noastre strategice. Avem in vedere reorganizarea prin adoptarea unui sistem bazat pe cicluri a carui implementare a inceput in anul 2005, incurajarea mobilitatii studentilor si cadrelor didactice, amplificarea parteneriatelor cu universitati din tara si din strainatate si transformarea educatiei continue in realitate.

          Dragi studenti,
          Va indemn sa folositi cu maxima eficienta timpul pe care il veti petrece pe bancile academiei, pentru ca educatia, cunoasterea si cultura reprezinta un castig personal, o forta, care va dainui si va va oferi satisfactii depline pe parcursul afirmarii profesionale. Asteptam de la voi sa fiti o noua confirmare a valorii scolii romanesti de marina. Dar pentru a reusi este necesar ca voi sa manifestati o permanenta preocupare spre cunoastere, perfectionare si performanta. Cu totii aveti un mare potential, la care trebuie sa adaugati vointa si munca. Nu va plecati in fata greutatilor. Dati dovada de tarie de caracter si prin tenacitate si perseverenta veti reusi sa atingeti culmile aspiratiilor profesionale si personale.

          Doamnelor si domnilor profesori,
          Ma adresez dumneavoastra exprimandu-va cateva ganduri la care va rog sa reflectati.
          Scoala trebuie sa urmareasca tot timpul ca tanarul sa paraseasca bancile ei ca specialist dar si ca o personalitate armonioasa chiar si in cazul in care absolventii se vor consacra unei profesiuni bine determinate cum este aceea de ofiter de marina. Trebuie sa punem pe acelasi palier formarea de competente cu dezvoltarea capacitatii generale de gandire si de judecata independenta. Un tanar care stapaneste bazele domeniului studiat si care a invatat sa gandeasca si sa lucreze independent, isi va gasi cu siguranta drumul si, in plus, va fi mai bine pregatit pentru a se adapta progresului si schimbarilor. Nu putem rupe profesionistul de persoana cultivata. Nu avem voie sa indepartam instructia de educatie.
          Cu aceste ganduri pasim in noul an universitar 2010 - 2011. Va chem pe toti membrii comunitatii academice la a spori actiunile si amplifica energiile pentru a ne atinge obiectivele pe care ni le-am propus.

COMANDANTUL (RECTORUL) ACADEMIEI NAVALE "MIRCEA CEL BATRAN"
Comandor Prof.univ.ing.                                                      
dr. Vergil CHITAC



Ultima actualizare: 07 Octombrie 2010