Mesajul Sefului Statului Major General
CU OCAZIA ZILEI ACADEMIEI NAVALE "MIRCEA CEL BATRAN"


            Istoria consemneaza, la 17 noiembrie 1872, Decizia Ministerului de Razboi nr. 15 prin care se infiinta Academia Navala "Mircea cel Batran", o institutie de interes vital pentru armata si pentru tara inca de la aparitie. Cei 137 de ani de existenta au impus Academia in peisajul invatamantului superior ca o scoala nationala de marina si o pepiniera de specialisti extrem de necesari, cu o reputatie recunoscuta dincolo de granitele tarii.
            Academia "Mircea cel Batran" a dat Fortelor Navale, in special, si marinei romane, in general, oameni foarte bine pregatiti profesional si moral, care au infruntat cu vitejie stihiile marilor si oceanelor lumii, punand in valoare tot ceea ce au invatat pe bancile facultatilor si la bordul navelor scoala, in largul marii, la exercitiile practice si in competitiile navale internationale la care au participat cu succes. 
            A devenit deja o traditie ca studentii si absolventii Academiei Navale "Mircea cel Batran" sa fie considerati ambasadori de onoare ai Romaniei pe toate milele marine jalonate de meridianele lumii. De altfel, scoala este recunoscuta ca o componenta de elita a invatamantului superior national, avand o baza materiala moderna, care asigura pregatirea si instruirea la standarde NATO. 
            Ii asigur de toata pretuirea mea si de cele mai calde sentimente pe dascalii acestei institutii si pe toti cei care astazi urmeaza cursurile prestigioasei Academii Navale "Mircea cel Batran". Scopul transformarii Armatei Romaniei este profesionalizarea, iar studentii de azi vor fi specialistii de baza de care avem nevoie. Urmarim atat asigurarea concordantei intre evolutiile militare si schimbarile din societatea romaneasca, cat si dezvoltarea capabilitatilor navale in functie de misiuni, pentru a face fata noilor riscuri si provocari la adresa securitatii nationale si internationale.
            De Ziua Academiei, imi aduc aminte cu placere de perioada cand am fost rectorul acestei institutii, de toate provocarile la care am facut fata impreuna cu studentii si profesorii, de greutatile si bucuriile pe care le-am impartasit impreuna.
            Cu ocazia sarbatoririi Zilei Academiei, felicit deopotriva corpul profesoral si pe cursanti si va doresc succes in realizarea proiectelor de viitor!
            La multi ani!

SEFUL STATULUI MAJOR GENERAL
AMIRAL DR. GHEORGHE MARIN



 
Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2009